Jó az uniós gabonatermés

Vágólapra másolva!
Az idén 43 millió tonnával több gabonát takaríthatnak be az Európai Unióban, mint tavaly - jósolja az Európai Bizottság. Így a teljes termés elérheti a 301 millió tonnát. A múlt évhez képest 16, az elmúlt öt esztendő átlagához viszonyítva 9 százalékos növekmény elsősorban a kedvező időjárásnak és a nagyobb vetésterületnek köszönhető - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az unió búzatermése várhatóan 141 millió tonna lesz, ez több mint húszmillióval haladja meg a tavalyit. A hektáronkénti hozam tekintetében különösen nagy javulás következik be a múlt évhez képest Romániában (75,6 százalékos növekmény) és Bulgáriában (plusz 55,8 százalék). Ez azonban főleg a tavalyi rendkívüli szárazság miatti alacsony bázisra vezethető vissza. A magyar kukoricatermést a bizottság 8,4 millió tonnára becsüli.

Hazai szakemberek szerint a magyar termésnövekedés hátterében a kedvezőbb időjárás áll, mivel az 1,1-1,2 millió hektáros búza- és kukorica-vetésterület nem változott lényegesen az egy évvel korábbihoz képest. Búzából a gazdálkodók 5,3-5,5 millió tonnát takarítottak be az elmúlt hetekben: ez a tavalyi 4 millióhoz viszonyítva csaknem 40 százalékos bővülést takar, de nem kimagaslóan jó eredmény. A csapadékos július nyomán történelmi rekorddal kecsegtet viszont a takarmánykukorica-termés, amely az elmúlt évinél akár két és félszer is nagyobb lehet, s elérheti a 10 millió tonnát - írja a Világgazdaság.

Kivárás jellemzi a piacot

A tavalyi árrobbanás után eddig kivárás jellemezte a hazai búzapiacot, mivel a gazdálkodók árvárakozásai és a felvásárlók elképzelései nem estek egybe. A termelők a jó minőségú búza tonnájáért legalább 45-50 ezer forintot szeretnének kapni, de a malmok és a kereskedők szerint a 36-50 ezer forint a reális. Még nagyobb árcsökkenés lehet a takarmánybúzánál, amelynek ára már most 30 ezer forint alatt mozog, és az őszi betakarítású kukorica további árcsökkenést okozhat. Az események jelzik, hogy egy év alatt keresletiből kínálativá vált a hazai gabonapiac.

A gazdálkodók ki tudnak várni az eladásokkal, mivel az elmúlt években megépült, eddig nagyrészt intervenciós célokra használt raktárak üresek, és 16-17 millió tonna gabona minőségi tárolására is alkalmasak. Ugyanakkor a hazai igényeken felüli árumennyiséget előbb-utóbb exportálni kell, ehhez - állítja Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke - megvannak a piaci lehetőségek.

A GOSZ-nál úgy vélik, búzából 1,5-2 millió tonna szállítható ki, elsősorban a Duna menti uniós tagországokba. Kukoricából az exportárualap jóval nagyobb, 4-6 millió tonna is lehet: itt a világpiaci értékesítési esélyeket az amerikai terméseredmények és exportkilátások határozzák majd meg.