Vágólapra másolva!
Látványosan szaporodnak az egyes termékkörökre specializálódott kisboltok. A magyarázat egyszerű: sokan így remélik túlélni a kiskereskedelmi forgalom csökkenését - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Tavaly, a háromszázalékos kiskereskedelemi forgalomcsökkenés közepette kiugró mértékben megugrott a független pékségek, édességüzletek, zöldség-, gyümölcs-, borszaküzletek, bio- és naturaboltok száma. A diszkontokkal és a hipermarketekkel szemben csaknem mindig vesztésre álló kisboltok tulajdonosai a specializálódásban találták meg az ellenszert - írja a Népszabadság.

A hazai élelmiszer-kiskereskedelemben az előző év második fele volt a vízválasztó, amikor a huzamosabb ideje pangó forgalom miatt rövid idő alatt 3300 élelmi-szer-áruház és vegyesüzlet dobta be a törülközőt, ugyanakkor mindössze néhány hónapon belül 2600-ról 3500-ra nőtt a kenyér- pékáru- és édességüzletek száma, s ötszáz zöldségboltot nyitottak.

Az iparcikkeket kínáló egységek körében az év eleje óta tartó forgalom-visszaesés összességében 1300-zal csökkentette az üzletek számát, de a barkácsboltok, illetve a KSH-besorolásban az "egyéb iparcikküzletekhez" sorolt szakosodott boltok - például a kegytárgyakkal, horgászcikkekkel, méhészettel foglalkozók - száma nőtt. Méghozzá nem is kis ütemben: fél év alatt csaknem ezerrel. A használtcikk-kereskedések terjedését azonban zárójelbe lehet tenni, mert ebben a körben nem új keletű a tendencia: ezekből már a korábbi években is egyre több akadt. Az azonban kétségtelen, hogy tavaly a második fél évben az eddigi növekedési ütem duplájára futott fel, s 6500-ra bővült az ilyen üzletek száma.

Az egyre szaporodó szakosodott üzletek mögött jórészt azokat a kiskereskedőket lehet sejteni, akik az utóbbi időben beszállítóként kiszorultak a nagy láncokból, így rákényszerültek saját üzletek nyitására - mondja az érdekvédelmi szervezet.