Négyezer forintot érő szőlőszemek

Vágólapra másolva!
Egy japán szállodaigazgató 100 ezer jent (143 ezer forint) fizetett ki egy aukción egy fürt primőr szőlőért, hogy előkelő vendégei kedvére tegyen. Igaz, a hetvendekás, 35 szőlőszemből álló fürt egy Japánban hétfőn bemutatott prémiumminőségű új szőlőfajtából származott.
Vágólapra másolva!

A majdnem pingponglabda-nagyságú, paradicsomszínű szőlőszemek 2860 jenes (4100 forint) darabonkénti eladási ára valószínűleg rekordot jelent - közölte egy helyi mezőgazdasági szakember, de hozzátette, hogy a szemek "egyszerre finoman édesek és ropogósak" voltak.

A paradicsomszínű szőlőféle fürtjei az északnyugati Isikava elöljáróságban egy aukció keretében mutatkoztak be első ízben a szigetországban. A "Ruby Roman" (Római Rubin) elnevezésű szőlőfajta kifejlesztésén 1994-óta dolgoztak a helyi gazdák állami megbízásból.

A többi fürt átlagban 27 ezer jenért (39 ezer forint) talált ínyenc gazdára az árverésen. A szőlészek azt remélik, hogy szeptember közepéig akár 1500 fürtöt (azaz egy tonnát) is eladnak majd a kincset érő gyümölcsfajtából.

Japánban egyébként is luxusnak számít a gyümölcs, nem ritka, hogy értékes ajándékként vásárolják.A japánok szívesen fizetnek csillagászati árat a szezon első gyümölcseiért is, mert azok megszerzése komoly presztízst jelent.

A hétfői árverés leütései azért minden képzeletet felülmúltak. Összehasonlításul: a legnépszerűbb osztályon felüli szőlőfajta, az "Alexandria muskotály" fürtje 10 ezer jent (14 350 forint) kóstál Japán legnagyobb piacán, a tokiói Ota piacán.