Enyhén a várt felett az infláció

Vágólapra másolva!
Júliusban 6,7 százalék lett a tizenkét havi fogyasztói áremelkedés mértéke - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a Reuters elemzői várakozásait 0,1 százalékkal haladja meg. Meglepő, hogy a szolgáltatások drágulása továbbra is magas ütemű - szemben az elemzői várakozásokkal.
Vágólapra másolva!

A júliusi, 12 hónapra visszatekintő áremelkedés a június havi értékhez képest 0,1 százalékos növekedés. A Reuters konszenzusában a legmagasabb elemzői tipp 7,1, míg a legalacsonyabb 6,4 százalék volt.

Az év végéig már várhatóan nem csökken 6 százalék alá a fogyasztói árak éves növekedési üteme, így valószínű, hogy a jegybank az idén még nem csökkenti az alapkamatot - vélték az MTI által megkérdezett banki elemzők.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője váratlannak nevezte azonban, hogy a piaci szolgáltatások területén nem indult meg dezinflációs folyamat, sőt erősödik az inflációs nyomás. Ez a maginfláció 6 százalékra emelkedő szintjében is tükröződik.

Kedvezőnek nevezte ugyanakkor az elemző a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenését hozzátéve, hogy az erős forintárfolyam várhatóan pozitív meglepetést okoz a ruházati termékek őszi áralakulásában, amikor az új kollekciók megjelennek.

Továbbra is erős a hatósági árnyomás

A hatósági árak emelkedése várható volt, akár csak a feldolgozatlan élelmiszerek árának csökkenése - tette hozzá a szakértő.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kedvezőtlennek nevezte a dezinfláció lassulását és azt, hogy a fogyasztói árak növekedése beragadt a magas, 6,6 százalékos szint körül.

A gázáremelések "bekódolják", hogy továbbra se csökkenjen jelentősen az infláció. Az elemző szerint év végéig nem mérséklődik 6 százalék alá a pénzromlás üteme, év végén 6 százalék lehet, az év egészében átlagosan 6,7 százalék. Ez Török Zoltán szerint komolytalanná teszi az idei kamatcsökkentési várakozásokat, a jegybank legkorábban jövőre lazíthat a monetáris szigoron.

Az élelmiszer és az energia drágult leginkább

Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben (7,9 százalékkal) az üdülési szolgáltatások árai emelkedtek, míg a leginkább az idényáras élelmiszerek (11,4 százalékkal) csökkentek.

Tizenkét havi relációban az élelmiszerek drágultak a leginkább: az étolaj 85,5, a liszt 45,7, a száraztészta 24,2, míg a tej 22,8 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor, de a tojás, a tejtermékek és a hús is átlagot meghaladó mértékben drágultak.

Ugyancsak átlag fölött nőttek az energiaárak: a háztartási energia 11,8 százalékkal, míg a gázára 17,7 százalékkal emelkedtek.