Vágólapra másolva!
A nemzetközi ékszeripar is megszenvedi a világgazdaság lassulását és a nyersanyagok drágulását: az idei év második negyedében 19 százalékkal 735,6 tonnára csökkent az aranykereslet, jórészt amiatt, hogy az ékszerészek kevesebb aranyat vásároltak - tette közzé szerdán a nemzetközi arany tanács (WGC).
Vágólapra másolva!

A WGC elemzői szerint a rekord ár és a rendkívüli mértékű áringadozás mindig visszaveti az ékszerkészítésre használt arany keresletét. Ha az ár stabil, akkor a rekordárak ellenére is lehet számítani az ékszerkedvelők vásárlásaira, a szélsőséges ingadozásokat azonban nehezen viseli a piac.

Emiatt az aranyékszerek iránti kereslet 24 százalékkal 504 tonnára esett a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban az egyik legnagyobb vásárló, India keresletének jelentős csökkenése miatt.

Ugyanakkor értékben 2 százalékkal rekord nagyságúra, 14,5 milliárd dollárra nőtt az aranyékszer forgalom a második negyedben, miután az arany ára - amely jelenleg meghaladja a 800 dollárt unciánként - 34 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A teljes aranyforgalom értékben 9 százalékkal minden idők legmagasabb szintjére, 21,2 milliárd dollárra nőtt.Visszaesett az arany ipari célú felhasználása is: 5 százalékkal 111,8 tonnára, elsősorban a fogászat csökkenő kereslete miatt.