Csökkent a GDP az egész EU-ban

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben és az egész Európai Unióban csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedben, amire nem volt példa az adatok 1995-ben megkezdődött nyilvántartása óta. Az eddigi legrosszabb negyedéves teljesítmény 2003 második negyedében volt, amikor stagnált az euróövezet gazdasága. A mostani visszaesést elsősorban a német, a francia és az olasz gazdaság zsugorodása idézte elő.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat csütörtökön ismertetett adatai szerint a második negyedben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az euróövezetben és 0,1 százalékkal a 27 tagországban az első negyedhez képest. Elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak az euróövezetben. Az első negyedben még 0,7 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról az euróövezetben és az egész EU-ban.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékos volt a növekedés az euróövezetben április-június között, az elsőben 2,1 százalék. A 27 uniós tagországban 1,7 százalékra lassult a gazdasági növekedés üteme a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedben még 2,3 százalék volt a 12 havi növekedés. Németországban a GDP 0,5 százalékkal, Franciaországban és Olaszországban 0,3 százalékkal esett vissza a GDP.

Az Európai Bizottság az adatokból azt a következtetést vonta le, hogy fennáll az eurózónában a növekedési kockázat, de különösebb aggodalomra nincsen ok, túlzott lenne jelenleg recesszióról beszélni. Ezt Amelia Torres bizottsági szóvivő közölte csütörtökön szokásos brüsszeli sajtóértekezletén.