A vállalkozóknak sem tetszik az adócsomag

Vágólapra másolva!
A munkavállalói érdekképviseletekhez hasonlóan a kis- és középvállalkozásokat (kkv) képviselő szervezetek tetszését sem nyerték el az adótanácsadók napokban ismertetett adómódosítási javaslatai, s bár egyes elemeivel egyetértenek, összességében elutasítják az anyagot.
Vágólapra másolva!

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint ugyan több figyelemre méltó elképzelés is szerepel a szakértői anyagban, és a javaslatok célja, a versenyképesség növelése és a foglalkoztatás bővítése is támogatható, de véleménye szerint összességében nagyon egyoldalú, csak a nagy exportáló cégeknek kedvező javaslat született.

Szűcs György sajnálta, hogy a kidolgozásban nem vehettek részt, így a GDP mintegy 50 százalékát adó kis- és középvállalkozások számára az anyag nem tartalmaz kedvező változásokat. Sőt, az egészségügyi hozzájárulás (eho) megemelése kifejezetten hátrányosan érintené ezt a szektort - tette hozzá.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte az áfa emelésére tett javaslatot is, és mihamarabb szakmai tárgyalásokat sürgetett az adó- és járulékváltozási elképzelésekről a kormány és az érintettek, közöttük a kkv-k képviselői részvételével.
Hasonlóan nyilatkozott Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, aki rögtönzésnek nevezte az anyagot. Hozzátette: vannak gondolatok, amelyek támogathatók lennének, de összességében a kezdeményezések megvalósításával romlana a kis- és középvállalkozók helyzete. Elfogadhatatlannak nevezte például az általányadózás megszüntetésére vonatkozó elképzeléseket, illetve kizárólag a kkv-k elleni támadásnak tekintette az eho 1.950 forintról 8.000 forintra emelését.

Azzal az OKISZ vezetője is egyetértett, hogy az adórendszerben meglévő kedvezményeken változtatni kell, de nem úgy, hogy ez még hátrányosabb helyzetbe hozza a munkavállalók 72 százalékát foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek jövedelmezősége már most is csak tizede az unió átlagának.

Üveges László, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) közgazdasági titkára is úgy vélte, ebben a formában az ÁFEOSZ sem ért egyet a javaslattal.
Üveges László is elfogadhatatlannak nevezte az eho emelését, ami - mutatott rá -, az alacsony bért fizető vállalkozásokat sújtaná leginkább.

A KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte szakemberei által kidolgozott, a héten nyilvánosságra hozott javaslat szerint egyebek között 23 százalékra nőne az áfa kulcsa, 8.000 forintra az eho, 15 milliós éves jövedelemig 20, azon felül 30 százalék lenne az szja, megszűnne a különadó és az önkormányzati reformmal egy időben az iparűzési adó. A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is.