Óriásit zuhant az ezüst ára

Vágólapra másolva!
Az arany ára péntekre 800 dollár alá süllyedt, amire nyolc hónapja nem volt példa - írja a Bloomberg. Az ezüst az elmúlt két év legnagyobb esését produkálta, miközben a dollár erősödik, a nyersanyagok pedig egyre olcsóbbak.
Vágólapra másolva!

Két éves rekord felé közelít a hosszan elnyúló mostani dollárerősödés, az amerikai pénz régóta nem emelkedett ennyire tartósan az euróhoz és a jenhez képest.

Ez az oka annak, hogy a nyersanyagok kezdik elveszteni alternatív befektetési vonzerejüket, másrészt dollárban jegyzik ezeknek az áruknak a nagy részét, ezért is esett a kurzusa a réznek, a nyersolajnak és a kukoricának - írja az amerikai hírügynökség.

21 százalékot esett a nyersanyagindex

A Standard & Poor GSCI indexe, amely az árutőzsdéket összesíti, 21 százalékot esett a július harmadikai rekordjáról, miután a nemzetközi piacokon inkább a globális gazdasági lassulástól tartanak, ami visszavetheti a keresletet a fémek, ércek és más nyersanyagok iránt. Az olaj háromhónapos, a réz és a kukorica 6 hónapos mélypontra jutott ezen a héten.

Az arany 23 százalékot esett a március 17-ei csúcsról, míg az ezüst 40 százalékot veszített az akkori, tehát március 17-ei 21,35 dolláros rekordról. Az arany most 789 és 796 dollár között mozog unciánként, a 789-es érték a legalacsonyabb tavaly december 17. óta.

Az ezüst 11,4 százalékot esett egy nap alatt, és unciánként 12,56 dollárba kerül, ami 2006 júniusa óta a legnagyobb napi csökkenés a nemesfém árában.