Polgár befogadná az indiai gyárat

Vágólapra másolva!
A Hajdú-Bihar megyei Polgár szívesen befogadná a Gyöngyösre tervezett indiai gumiabroncsgyárat - mondta Tóth József, a település polgármestere, azt követően, hogy a Gyöngyösön kialakult helyzet miatt az Apollo Tyres visszalépett és új helyszínt keres.
Vágólapra másolva!

Az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. csütörtökön jelentette be, hogy visszavonja a gyöngyösi, 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy más európai országban.
Polgár az M3-as autópálya mentén kiváló alapinfrastruktúrával rendelkezik az ipari parkjában, és rendelkezésre áll az a mintegy 50 hektáros terület is, ahol megvalósulhatna a beruházás - mondta a polgármester.

A város igent mondana egy ilyen felkérésre, és a település vezetése lépéseket is tesz a gazdasági minisztériumnál, hogy megépülhessen az új gyár Polgáron - tette hozzá. Az indiai cég egyebek mellett azzal indokolta a gyöngyösi beruházás lemondását, hogy a zöldmezős beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek.
A 2008 januári bejelentés szerint a gyöngyösi az Apollo Tyres első tengeren túli zöldmezős beruházása lett volna. Az indiai cég a bejelentés óta megalapította magyarországi leányvállalatát, létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön és megindította a tervezett beruházás engedélyezési eljárásait.

A Fidesz 2008. május 30-án bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen.
Az Apollo Tyres-t 1975-ben alapították Indiában. Mára az első számú indiai nemzetközi gumiabroncs-gyártó társasággá vált, globális összehasonlításban pedig a 16. helyet foglalja el. Négy gyártóegységet üzemeltet Indiában, kettőt Dél-Afrikában és kettőt Zimbabwéban. A társaság több mint tízezer embernek ad munkát, éves árbevétele 2008-ban meghaladta az egymilliárd dollárt. Árbevételének 12 százaléka a több mint 60 országba irányuló exportból származik. Európában évi 1,5 millió darab gumiabroncsot értékesítenek.