Amerikában 17 éve nem volt ekkora drágulás

Vágólapra másolva!
A forint árfolyamára is hatott az amerikai infláció történelmi magasságba emelkedése. Az USA-ban 17 éves rekordot döntött a fogyasztói árindex növekedése, ami miatt a befektetők már a Fed kamatemelésére spekulálnak. Emiatt a dollár árfolyama nőtt az euróhoz képest, és ez magával ragadta a forintot is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai infláció 5,6 százalék volt 2008 első hét hónapjában. Ez 17 éve a legnagyobb drágulás. Az infláció sokkal magasabb volt, mint amit a közgazdászok jósoltak. Ennek oka elsősorban az, hogy idén januártól júliusig 30 százalékkal emelkedtek az energiaárak. De az élelmiszerek is hozzájárultak az általános dráguláshoz: 6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Csak júliusban 0,8 százalékos volt a drágulás az USA-ban. Idén január óta szinte minden hónapban 17 éves rekordot döntött az amerikai fogyasztói árindex emelkedése. Így volt ez januárban, júniusban és júliusban is. Mindeközben a reáljövedelem 3,1 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban.

Az utóbbi hetekben esett az olajár, ezért - a mostani nagyarányú drágulás ellenére - a közgazdászok azt jósolják, hogy a jövő hónaptól az infláció csökkenni fog. Az olaj júliusban rekordot döntött 147 dolláron, de azóta folyamatosan csökken az ára.

A magas amerikai inflációs adat felerősítette a várakozásokat a Fed kamatemelésére. Az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed várhatóan azért drágítja a hiteleket az USA-ban, hogy megfékezze az árindex további emelkedését.

A forintot gyengítette az amerikai inflációs adat

A Fed esetleges kamatemelésének hírére a devizapiacokon egyre nagyobb a kereslet a dollár iránt. Ennek köszönhető, hogy a dollár az utóbbi időben egyre erősebb az euróhoz, és így áttételesen a forinthoz képest is.

Az euróhoz képest pénteken a dollár majdnem 1,47 dollár/eurós szintig erősödött, a forint pedig 162 forint/dollárra gyengült. A magyar pénz csütörtökön még három forinttal erősebb volt: 159 forintot kellett fizetni egy dollárért.