A Telenort magas kártérítésre ítélték

Vágólapra másolva!
A norvég Telenor távközlési vállalatot, a Pannon tulajdonosát 2,8 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte egy bíróság a szibériai Hanti-Manszijszkban, azzal az indoklással, hogy késleltette egyik partnere tulajdonszerzését. A Telenor az elsőfokú ítéletet alaptalannak tartja, fellebbez.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint, amikor az orosz VimpelCom mobilszolgáltató 230 millió dollárért megvette az ukrán URS WellComot, a nagyságra negyedik, legkisebb ukrán mobilszolgáltatót, akkor a Telenor ebben a folyamatban majdnem egyéves késedelmet okozott, és ezzel megkárosította a részvényeseket.

A VimpelComban, a nagyságra második orosz mobilszolgáltatóban a Telenornak 33,6 százaléka van, a szavazatok 29,9 százalékával. A VimpelCom legnagyobb egyedi részvényese, a szavazatok 44 százalékával, az egyik legnagyobb orosz ipari befektető csoport, az Alfa Group.

A Telenor ellen a keresetet a VimpelCom egyik kisrészvényese adta be, 5,7 milliárd dollárt követelve. Az ítélet szerint az ennél végül kisebb kártérítés közvetlenül a VimpelComnak fizetendő. A Telenornak meggyőződése, hogy a kisrészvényes az Alfa Group közvetlen befolyása alatt áll.

A Telenor - saját közleménye szerint - annak idején azért ellenezte, hogy a VimpelCom megvegye a kis ukrán mobilszolgáltatót, mert túlzottnak tartotta az árat, és az egész felvásárlást is értelmetlennek, üzleti szempontból. A VimpelCom 2005. novemberben szerezte meg a URS WellComot, amely azóta is veszteséges, és fokozatosan veszít piaci részarányából, csak tőkeinjekciókkal tartható fenn, olvasható a Telenor közleményében.

A Telenor adózott eredménye kisebbségi részesedések nélkül tavaly 19,203 milliárd norvég korona (3,56 milliárd dollár) volt, 92,473 milliárd koronás (17,12 milliárd dollár) bevételb