Keresik az új Mosoni-Duna-híd építőjét

Vágólapra másolva!
A győri önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki az új, kétsávos Mosoni-Duna-híd tervezésére és kivitelezésére. A város több mint négymilliárd forintos beruházási programja 2012-re fejeződik be - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Meghívásos közbeszerzési eljárás keretében keres tervezőt és kivitelezőt egy új közúti híd felépítésére a győri önkormányzat - tudta meg a Napi Gazdaság a városházán. A pályázat nyertesének kétszer egy sávos, kerékpárúttal és járdával is rendelkező hidat kell építenie a belváros és Sziget-Révfalu összeköttetését biztosítva, a Mosoni-Duna felett.

Az elvégzendő munkák között szerepel a jelenlegi Vasvári Pál híd elbontása, valamint a közművek, kapcsolódó utak és csomópontok kiépítése. A több mint négymilliárd forint költséggel tervezett program keretében négy új körfogalom, három jelzőlámpás csomópont, több mint 10 ezer négyzetméternyi gyalogút és 25 ezer négyzetméternyi zöldfelület készül el.

A megvalósításra azok a hídépítési és építési referenciákkal rendelkező cégek pályázhatnak, amelyek árbevétele az elmúlt három év átlagában elérte a 10 milliárd forintot, a beszerzés tárgya szerinti forgalma pedig a nettó hárommilliárd forintot. A pályázók szeptember nyolcadikáig jelezhetik részvételi szándékukat a közbeszerzési eljáráson. Az alkalmasnak talált jelentkezőket a győri önkormányzat szeptember 19-én kéri fel ajánlattételre. Az ajánlatok elbírálása során a legnagyobb súlyszámmal (40) az árajánlatot, valamint a híd megvalósítására kidolgozott tanulmány, javaslat esztétikai, városképi megfelelését (30-as szorzóval) értékelik. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a pályázat lebonyolítását, majd a munkaterület átadását követően az építkezés várhatóan már november végén elkezdődhet.

Győr tavasszal döntött arról, hogy a két nagy forgalmú városrészt híddal köti össze, és a fejlesztés részeként az érintett területek rehabilitációjára is sor kerül. A beruházás teljes költsége hozzávetőleg 4,1 milliárd forint, amelyet kizárólag saját erőből finanszíroz a város. A belvárost tehermentesítő, a kamionok által nem használható híd a jelenlegi, kizárólag gyalogosok és kerékpárosok számára fenntartott Vásárhelyi híd helyén épül fel 2010-ig. A tervezés és az építés költsége eléri a 3,5 milliárd forintot, a telek kisajátításra 250 millió, az egyéb költségekre 200 millió, míg a műszaki lebonyolításra 170 milliót szán az önkormányzat. A hídépítéssel párhuzamosan a környék több utcáját és terét is felújítják, átépítik, és megváltoztatják a forgalmi rendet is. A teljes program 2012-ben készül el.