Bontják a Szerencsi Cukorgyár épületét

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az alapanyaghiány miatt bezárásra ítélt Szerencsi Cukorgyár bontása. Bár 2010. szeptember 30-ig kell befejezni a munkát, úgy tervezik, hamarabb készen lesznek - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A lap információja szerint a német Nordzucker AG érdekeltségébe tartozó cég a már korábban bezárt szolnoki és az idén tavasszal felszámolásra ítélt szerencsi gyártelepének elbontására az Európai Uniótól összesen mintegy 83 millió euró - körülbelül 20 milliárd forint - támogatást kap. A gyár lebontásának költségei mellett ebből az összegből fedezik többek között az elbocsátott dolgozók végkielégítését is. Ezenfelül a cukorrépa-termelőknek is jár több mint nyolcmillió euró.

Rónavölgyi Endréné, a város polgármestere elmondta: a napokban önkormányzati delegáció tárgyalt a Mátra Cukor Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Pokol Balázzsal arról, hogy a cég mely épületeket ad át a városnak. A városképi szempontból fontos főbejárat és porta megmarad. A cukorgyári múzeum átadása már megtörtént, de a városé lesz a 37-es számú főúttal párhuzamosan futó szervizút is. Ennek fontos szerepe lesz a főút szélesítésében.

Az önkormányzat tárgyal más utak átvételéről, mint ahogyan szeretné megszerezni a központi irodaépületet is, ahol az ipartörténeti emléknek számító gépeket helyezné el. A legöregebb, ma is működőképes gépük 1890-ben készült. Azt, valamint a hozzá hasonló matuzsálemeket nem semmisítik meg. Az irodaépület sorsa azonban még kérdéses, ugyanis - ahogyan a vezérigazgató fogalmazott - túl nagy területet foglal el a telekből. A gyártelepen jelenleg a térburkolat felszedése folyik.