Blokádot terveznek az almateremlők

Vágólapra másolva!
Jövő héten blokád alá kerülhetnek a nagy almafeldolgozók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az MTI-vel telefonon Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazda Szövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója kedden egy helyi, megyei sajtótájékoztatót követően.
Vágólapra másolva!

A szövetségi igazgató elmondta: bejelentették a rendőrségen, hogy augusztus 25-től, azaz jövő hét hétfőjétől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók demonstrációt szerveznek az osztrák érdekeltségű Agrana vásárosnaményi feldolgozója, illetve a Rauch Hungária nyírmadai feldolgozója előtt. A két feldolgozó üzemet blokád alá vonják a termelők, megakadályozzák az áruszállítást az üzemekbe. A demonstrációt szeptember 15-ig jelentették be - tette hozzá a szövetségi igazgató.

A Magosz kéri a helyi almatermelőket, hogy a demonstráció ideje alatt ne szállítsanak almát a feldolgozó üzemekbe, ugyanis ezeket a szállítmányokat is feltartóztatják. Várhatóan ezt teszik majd a demonstráló gazdálkodók azokkal a lengyel kamionokkal is, amelyek tudomásuk szerint almát szállítanak a két feldolgozó üzembe.

Budai Gyula emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a gazdálkodók megbízottai csak felfüggesztették a tárgyalást, ám, ha valamiféle eredmény mutatkozik a feldolgozók tulajdonosaival történő miniszteri megbeszélés nyomán, akkor ismét visszaülnek a tárgyalóasztalhoz.

Budai Gyula megjegyezte: Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől a szabolcsi almatermelők képviselői ígéretet kaptak arra, hogy az agrártárca vezetője egyeztet a feldolgozók tulajdonosaival, illetve lengyel kollégájával az átvételi árakról.

A magyar gazdálkodók ugyanis szeretnének az úgynevezett ipari léalmáért kilónként nettó 30 forintot kapni. Ezt az árat azonban a feldolgozók jelenleg még nem hajlandók megfizetni - mondván, hogy Lengyelországban 7-8 euró centért veszik az árut - 15-20 forintot kínálnak a léalma kilójáért, ugyanannyit, mint Lengyelországban.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy pártállásra való tekintet nélkül felkérik a megyei országgyűlési képviselőket, hogy tekintélyüket latba vetve hassanak oda, hogy a szabolcsi almatermesztők megkapják a kért árat az ipari léalmáért.

Arról, hogy a demonstráció mikor is kezdődik a helyi gazdálkodók képviselői gazdagyűlésen döntenek Vásárosnaményban kedden este.