Váratlan hangulatjavulás Németországban

Vágólapra másolva!
Augusztusban váratlanul javult a német befektetői hangulat: a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi várakozási indexe -55,5 pontra emelkedett a júliusi -63,9 pontos rekordalacsony szintről, jóval meghaladva a szakértői várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A hangulatjavulás ellenére az index alatta maradt a 28,3 pontos történelmi középértéknek. A szakértői várakozásokban ennél mérsékeltebb, -62,0 pontra történő hangulatjavulás szerepelt.

A hangulatjavulásban, a konjunktúra jövője miatti aggodalom enyhülésében közrejátszott az olajárak utóbbi időben bekövetkezett csökkenése és az euró dollárral szembeni gyengülése.

A ZEW elnökének értékelése szerint a pénzügyi elemzőket nem befolyásolta különösebben a második negyedévi gazdasági visszaesés. A szakértők ugyan összességében gyenge konjunktúrára számítanak, de nem tartanak egy németországi recesszió veszélyétől.

A ZEW-indexet 297 elemző és befektető megkérdezése alapján számolják.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélése viszont romlott augusztusra: az index -9,2 pontra süllyedt a júliusi 17,0 pontról. A szakértői előrejelzésekben -10,0 pontra történő esés szerepelt.

Az eurózóna egészét érintő konjunkturális várakozások is javultak : a vonatkozó index augusztusban 8 ponttal emelkedve 55,7 pontot ért el. Ugyanakkor az eurózóna jelenlegi gazdasági helyzetét jelző index jelentős mértékben, 18,9 ponttal romlott, és -22,2 pontra süllyedt.