Megint rekordinfláció Zimbabwében

Vágólapra másolva!
Ismét rekordot döntött Zimbabwe. Az elmúlt 3 hónapban 11,2 millió százalékra ugrott az infáció. A hivatalos adatok szerint az infláció a kormány árvisszafogó intézkedései ellenére, a májusi 2,2 millió százalékról folyamatosan növekedett.
Vágólapra másolva!

Az ország pénzügyminisztere megerősítette az adatokat egy interjúban, de azt is mondta, hogy a növekvő infláció nem csak országára jellemző.

"A mi helyzetünket a nyugati erők által kirótt törvénytelen rendelkezések súlyosbítják. A bio-üzemanyagok gyártása miatti élelmiszerár növekedés egy világméretű probléma." mondta Samuel Mumbergegwi. Mindenesetre folytatjuk a harcot.

Az elemzők szerint, a zimbabwe-i kormány hivatalos, inflációval kapcsolatos adatai túl óvatosak. Múlt héten a Királyi Bank (Zimbabwe vezető bankja) azt nyilatkozta, hogy az ország inflációja jelenleg több mint 20 millió százalék.

Egyszer Afrika hasaként nevezett, Zimbabwé-nak azóta nem volt ilyen nagy gazdasági válsága, mióta egy kaotikus országos földreform megtizedelte a mezőgazdaság kereskedelmét.