Mindenhol jó, de a legjobb Budapesten

Vágólapra másolva!
Ahogy azt sejteni lehet, egy-egy vállalkozás jövőjét alapvetően meghatározza, hogy az ország melyik régiójában működik. A Coface Hungary és a Világgazdaság által első ízben elkészített, dinamikus középvállalatokról szóló közös elemzése szerint a leggyorsabban fejlődő cégek Közép-Magyarországon találhatók - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A leggyorsabban növekvő húsz vállalkozás közül mindössze négy Pest megyei, a többi fővárosi székhellyel működik. A legmeglepőbb az, hogy a fejlődési dinamikában élenjáró, a központi régión kívül bejegyzett cégek közül egy sem fért be a top-20 közé.

A felmérés szerint Budapest és Pest megyén kívül a leggyorsabban fejlődő cégek elsősorban Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun megyéből kerülnek ki.

A dinamikusan növekvő cégek a legtöbbje magánszemélyek tulajdonában van: a hét régió sorrendbe állított 140 cégének 57 százalékában van kizárólagos magántulajdon, míg 14 százalékuk vegyes, azaz magán- és céges tulajdonban van. A kizárólag Magyarországon bejegyzett cégek által tulajdonolt vállalkozások aránya 29 százalék.

A felmérésben szereplő cégek összesített saját tőkéje a 2004-es 95,8 milliárd forintról 2006 végére 144,8 milliárd forintra gyarapodott, a növekedés tehát éves átlagban 23 százalékos volt. Ezek a vállalkozások rendkívül dinamikusan tudták növelni árbevételüket: míg 2004-ben az összesített árbevétel "mindössze" 330 milliárd forintot tett ki, addig 2005-ben ez a szám 45 százalékos növekedés után már 480 milliárdot mutatott. A Coface rendelkezésére álló adatok szerint az összesített árbevétel 2006-ban újabb 35 százalékkal, 650 milliárd forintra bővült. Az egy cégre vetített átlagos árbevétel eszerint három év alatt 2,36 milliárd forintról 4,64 milliárdra emelkedett.

Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója szerint közel húszéves tapasztalatuk azt mondatja velük, hogy nincs túl sok olyan cég, amelyik huzamosabb ideig szinten tudja tartani üzletmenetét, sőt még fejlődni is képes. A kimutatás azonban azt jelzi, hogy vannak kivételek.

A legdinamikusabb középvállalatok 2004-2006 között éves átlagban 40 százalékkal növelték árbevételüket Az elemzés alapja a Coface Hungary által kidolgozott úgynevezett dinamikus növekedési mutató volt. A vizsgálat során olyan cégeket vizsgáltak, amelyek legalább tíz, de legfeljebb 43 millió euró árbevételt értek el - írja a Napi Gazdaság.