Lefoglalták a Köbal ingatlanját

Vágólapra másolva!
Az illetékes kerületi ügyészség elrendelte a felszámolás alatt álló Köbal Könnyűfémmű Kft. budapesti ingatlanának a lefoglalását. A vámőrség nyomozói ugyanis mindinkább bizonyítottnak látják, hogy a cég tulajdonosai csalás áldozatai lettek - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Az illetékes kerületi ügyészség a napokban arra utasította a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságát, hogy foglalja le a felszámolás alatt álló Köbal Könnyűfémmű Kft. budapesti ingatlanjait. A Népszabadság szerint a megszűnő Négy tigris kínai piac lehetséges új helyének kiszemelt kőbányai ingatlanokért három éve indított offenzívát most az ügyészség leállítja.

A vámőrség színlelt szerződésnek tekinti azokat a dokumentumokat, amelyeken magánszemélyek, egy biztonsági cég emberei követelést vásároltak, azaz papíron hitelezővé váltak, majd továbbadták ezeket a követeléseket.

A vámnyomozók mindinkább úgy látják, hogy a színlelt szerződések és okiratok felhasználásával létrehozott hitelezői választmány feladata az lehetett, hogy megakadályozza a tulajdonosok és a hitelezők megegyezését. A hitelezői választmány az ingatlanok értékesítését sürgette. A hitelezői választmánynak jelenleg nincs olyan tagja, aki vagy amely korábban üzleti kapcsolatban állt volna a Köballal.

Eközben a Köbal tulajdonosai mellett a Lampart Vegyipari Gépgyár is feljelentést tett, az őt ért mintegy félmilliárdos kár miatt. A Lampart a leginkább azt sérelmezte, hogy a Köbal ingatlanát önálló (1/1 tulajdonú) ingatlanként hirdették meg, és így is értékesítették, noha ennek résztulajdonosa a Lampart. A cégnek így elővásárlási joga van a Köbal tulajdonára, amivel nem élhetett.

A felszámoló a Köbal ingatlanát 340 milliós kikiáltási áron hirdette meg árverésre. Érvényes ajánlatot egyedül a Viking Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Zrt. tett - a cég 398 milliót kínált a vámőrség által felkért szakértő szerint legkevesebb 520 milliót érő ingatlanért.