1975 óta a legnagyobb nyersanyagdrágulás jön

Vágólapra másolva!
Ha pénteken is folytatódik az e heti trend, akkor a nyersanyagok heti drágulása 33 éves rekordot dönthet. Ennek oka a Bloomberg szerint az olaj drágulása, amely kétheti csúcsra ért, illetve a dollár gyengesége miatt a befektetők bizonyos nyersanyagokba menekítik a pénzüket, alternatív invesztícióként.
Vágólapra másolva!

A 19 nyersanyag ármozgását követő Reuters/Jefferies CRB Index 3,7 százalékkal ugrott meg New Yorkban, a csütörtöki kereskedésben, és elérte a 405,92 pontot.

Mindez azt jelenti, hogy a héten 6,2 százalékkal emelkedett az index, ami a legnagyobb növekedés 1975 júliusa óta. A dollár idén július 11. óta várhatóan először veszít majd heti szinten az euróval szemben, miközben az olaj ára is visszakúszott 121 dollárra. Sőt, nemcsak kúszott, hiszen csütörtökön 5 dollárral ugrott az energiahordozó ára.

Fordult a trend

Mindez azt jelenti, hogy a CRB index mozgása kiszámíthatlanná vált. A 2008. július 3-án elért rekord után ugyanis 14 százalékot esett a mutató, amelynek további zuhanására számítottak egyesek. Ezen a héten viszont megfordult a csökkenő trend. Ennek oka a dollár gyengülése, hiszen a nyersanyagokat többnyire az amerikai pénzben jegyzik.

Az arany ára nem emelkedett túlzottan, 835,99 dolláron állt csütörtökön, 2,9 százalékos drágulás után. Sokkal jobban drágult viszont a nikkel (8,2 százalék), a kakaó (6,8 százalék) és az ezüst (5,2 százalék).

Bíznak Kínában

A nyersanyagok drágulásában sokak szerint az is szerepet játszik, hogy a befektetők bíznak a kínai kereslet újjáéledésében. Az ázsiai országban ugyanis hamarosan véget ér az olimpia, és akkor több iparág ismét felfuthat, miközben az infrastrukturális beruházások is újjáéledhetnek. (Kínában számos gyárat állítottak le az ötkarikás játékok idejére.)

A CRB-re korábban is nagy hatással volt Kína, 2001 óta több mint duplájára emelkedett az index, elsősorban az ázsiai ország - a világ leggyorsabban növekvő nagyobb gazdasága - rendelései nyomán.