Nagy beruházás indul Villányban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt mintegy negyven év legnagyobb termelésjavító beruházásába kezdenek neves villányi pincészetek. Aprojekt jövő év elején kezdődne, amelyre a borászatok egy újabb tízmilliárdos fejlesztési programot építenek - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Négy nonprofit cégben egyesítették erejüket a nagy villányi borászatok - tudta meg a Népszabadság. A villányi borvidék közel negyedét - több mint 800 hektárt - érintő meliorizációs munkák, új, a talaj erózióját lassító vízelvezető rendszerek kiépítése, valamint felújítása érdekében négy nonprofit társaságot hoztak létre.

A cégekben többi között a Bock Pince Kft., a Wunderilch Borászati Kft., a Csányi Pincészet Kft., a Gere Pincészet és a Vylyan Szőlőbirtok Zrt. is megtalálható, de mellettük a társaságok alapító tagjai az érintett hegyközségek és önkormányzatok is, így a villányi, a nagyharsányi, valamint a kisharsányi. A tervek szerint a cégek az európai uniós forrásokat szeretnék megnyerni az említett célok megvalósítására.

A villányi borvidék Magyarország legdélibb és egyik legfejlettebb szőlőtermő területe. Talaja mészkőre rakódott, vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz, ami itthon egyedülálló.

Az ehhez szükséges pályázatokat már el is készítették és be is adták - erősítette meg információinkat Bock József, a villányi borvidék elnöke. A fejlesztések körülbelül egymilliárd forintot emésztenek majd föl, amit az EU-s előírásoknak megfelelően előfinanszírozással valósítanak meg. (A program teljes költségének legfeljebb 75 százalékát finanszírozza Brüsszel.)

A termelési feltételek javítását szolgáló beruházásokba bevont dűlők elhelyezkedése miatt nem csak az említett borászatok területeit újítják meg. Bock József szerint több száz kisebb termelő földje is bekerült a programba. A projekt már nem volt tovább halasztható - tette hozzá. Hasonló és viszonylag kiterjedt területeket érintő meliorizációs fejlesztést ugyanis utoljára a 70-80-as években végeztek a borvidéken. Megjegyezte azonban, hogy azért voltak "felújítások", mert az Ördögárok hasonló munkáit tavaly fejezték be. Mindezek ismeretében egy ilyen átfogó fejlesztés ötlete
2-3 éve vetődött fel a pincészetek tulajdonosai körében.

A tervek szerint a munkákat a jövő év elején kezdik meg, s három évig tartanának. A fenti közös beruházások mellett a pincészetek önállóan is jelentős fejlesztéseket terveznek EU-s társfinanszírozással, melynek része termelőüzemet, borturisztikai létesítményeket és szállodákat érintő projektek megvalósítása. Információink szerint ezeknek a projekteknek az összértéke már megközelítené