Mélyponton a német exportkilátások

Vágólapra másolva!
Tizenöt éves mélypontra süllyedtek a német exportágazat kilátásai, az Ifo müncheni gazdaságkutató hangulatindexének jelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A Wirtschaftswoche magazin számára végzett vizsgálat szerint a rossz kilátásokban jelentős szerepe van Németország európai kereskedelmi partnereinél a cégek és fogyasztók kedvezőtlen hangulatának, vagyis az általánosan gyenge európai konjunktúrának.

Németország, a világ vezető exportőre, most csak 1,24 pontos exportklíma-mutatót mondhat magáénak, ez a legalacsonyabb 1993 májusa óta.

15 éves mélypont

Egy, a napokban közzétett adat szerint az Ifo átfogó euróövezeti gazdasági hangulatmutatója, több mint 270 gazdasági szakértő megkérdezése alapján, a harmadik negyedévre 61,9 pontra, 15 éves mélypontra csökkent a második negyedévi 76,3 pontról.

A német gazdaság az idei első negyedéves, 1,3 százalékos bővülés után a második negyedben 0,5 százalékkal zsugorodott, és elemzők nem zárják ki, hogy a harmadik negyedben is zsugorodni fog.

Nem jó Magyarországnak a német visszaesés

A német export visszaesése negatív hatással lehet Magyarországra is. A magyar export 30 százaléka irányul körülbelül Németországba. Kivitelünknek jelentős részét azonban olyan termékek alkatrészei képezik, amelyeket Németország maga is tovább exportál.

A magyar export az utóbbi időben amúgy sem a német relációban erősödött elsősorban, hanem a Balkán és Oroszország felé nyíltak meg új piacok előttünk. Szintén jól teljesített az exportszektorunk az arab olajállamok felé.