Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008. júniusban 1,9 százalékkal, az első félévben 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött - áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008. I. félévben 2890 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első félévben a vásárlások 53 százaléka az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes, 18 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag, 11 százaléka a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben realizálódott. Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma meghaladta az 535 milliárd forintot.

A naptárhatástól megtisztított adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 2008 első félévében 1,6 százalékkal, júniusban 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Júniusban az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 0,2 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene 0,2 százalékkal elmaradt a májusitól.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első félévben 2,8 százalékkal, júniusban 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Júniusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek, valamint az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő hálózat és a használtcikk-üzletek eladásai növekedtek; a többi üzlettípus értékesítése elmaradt az előző évi szinttől. A legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek kiskereskedelmi forgalmának volumene esett vissza. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,3 százalékkal maradt el a májusitól.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviseli a legnagyobb részt, aránya 2008. I. negyedévben 39 százalékot tett ki. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. 2008. I. negyedévben a Közép-Dunántúlon a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene elérte az előző év szintjét, a többi régióban azonban az üzletek eladásai csökkentek, a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön (2,6 százalék).

Az Eurostat 2008 első félévének legalacsonyabb mutatóit becsülte júniusra: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,1 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest. Az elérhető adatok szerint 10 országban mértek csökkenést, 9-ben növekedést. A tagállamok közül kiugróan növekedett a kiskereskedelmi forgalom Romániában; a legnagyobb mértékű visszaesést Lettországban, Spanyolországban és Észtországban figyelték meg.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészkiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2008. júniusban 6,2 százalékkal, az első félévben 0,8százalékkal csökkent, ez a tendencia egybeesik az első alkalommal üzembe helyezett közúti gépjárművek számának alakulásával. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma júniusban 0,5 százalékkal, az első félévben 0,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a lassan gyarapodó gépjárműállomány mellett. A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak üzemanyag-értékesítése tendenciájában hasonlóan alakult.