Vágólapra másolva!
Több tízezer iPhone 3G eladásával számol az év végéig Magyarországon a T-Mobile - tudta meg a Világgazdaság. Az Apple okos telefonjának az értékesítését múlt pénteken kezdte a mobilszolgáltató, ez idő alatt a webes előjegyzésre szánt mennyiség el is fogyott - válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Langsteiner Marianne, a márkatulajdonos Magyar Telekom lakossági üzletágának marketingigazgatója.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy a cég a megrendeltnél kevesebbet kapott a készülékekből, ezért jobban kellett figyelniük a megfelelő terítésre. A T-pontokban és a partnerforgalmazók boltjaiban tegnap még kapható volt mindhárom modell. Az anyacég, a T-Mobile International a Világgazdaság információi szerint eddig 120 ezer darabot adott el a 3G-s változatokból, ebből 75 ezer Németországban talált gazdára.

A magyar marketingigazgató elárulta, hogy az első napokban többen keresték a nagyobb, 16 gigabyte tárkapacitású típust, míg a telefonnal együtt járó díjcsomagok közül a vevők az olcsóbb, tízezer forint havidíjast részesítették előnyben, még azon az áron is, hogy annak fejében a 8 gigabyte-os készülékért 28 ezer, az erősebb modellért pedig közel 50 ezer forintot kellett fizetniük.

A jelenleg kapható iPhone 3G még nem magyar nyelvű, a fejlesztők ígérete szerint erre sem kell már sokat várni, de mint Langsteiner Marianne jelezte, előzetes felmérésük szerint az Apple-rajongóknak, akik köréből az első vásárlók zöme kikerült, a nyelv nem is elsődleges szempont.

Egyre több helyen kapható

A Világgazdaság szerint ellentmondásos az iPhone 3G-nek a debütálása a világ újabb 21 országában. A július eleji premiert követő mostani második körben, ha lehet, még felfokozottabb volt a várakozás, amit az amerikai cég maga is gerjesztett azáltal, hogy szinte az utolsó napokig nyitva hagyta, mely országok kerülhetnek fel a listára.

Az augusztus végi második körrel 43-ra nőtt az iPhone-t forgalmazó országok listája. Az Apple tervei szerint az év végéig összesen 70 országban válik elérhetővé az okos telefon. A harmadik negyedévben az Apple eredetileg hárommillió 3G készüléket akart piacra dobni, elemzők szerint a tényleges szállítások meghaladhatják az ötmilliót is.

A szakértők szerint az Apple az idén összesen 11-13 millió iPhone 3G-t adhat el, jövőre azonban a legpesszimistábbak is 13 milliót becsülnek, az optimistábbak szerint pedig az értékesítés megközelítheti a 45 millió darabot.

Igyekszik az Apple, nem alszik a konkurencia sem

A céghez közeli források szerint a következő egy évben az Apple egymaga annyi iPhone-t akar összeszereltetni tajvani gyártó partnerével, a Foxconn Electronicsszal, amennyit az idei első negyedévben összesen eladtak a világon okos telefonból. Kell is a megfelelő mennyiség, hiszen néhány héten belül két újabb megaállammal, Kínával és Oroszországgal bővül a lista. Mindkét országban már most is jelentős az iPhone-ok illegális forgalmazása.

Egyes számítások szerint az iPhone potenciális vásárlóinak száma a forgalmazó szolgáltatók előfizetőit figyelembe véve világszerte már most meghaladhatná a 660 milliót, az orosz partner további 144 millió ügyfelét figyelembe véve pedig akár a 800 milliót is.
Az okostelefon-üzletbe szállás a számok alapján, úgy tűnik, az Apple-nél bölcs döntésnek bizonyult, de szorosan ott vannak a nyomában a versenytársak is. Az érintőképernyős változatban leginkább a távol-keletiek, a Samsung, az LG és a Sony-Ericsson a fő kihívók, de ugyanúgy hallat magáról a világ legnagyobb gyártójának számító Nokia is, amely a statisztikák szerint az okostelefon-kategóriát is vezeti, függetlenül attól, hogy készülékei nem érintőképernyősek.