Gráf a jövő hétre almaügyi egyezséget ígér

Vágólapra másolva!
Mindkét félnek igazat ad a földművelésügyi miniszter az almavitában, de lehetségesnek tartja a megegyezést. Gráf József szerint akár már a jövő héten megszülethet a megoldás, minimálár azonban biztos nem lesz.
Vágólapra másolva!

Akár már a jövő héten megegyezhetnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők és a feldolgozók - vélekedett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Az agrártárca irányítója ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás a két fél között nem lesz könnyű, mivel mind az almatermelőknek, mind a feldolgozóknak igazuk van a saját szempontjukból.

A termelők a múlt évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig takaríthattak be valamit a fagykárok miatt. Őket az agrárkormányzat a múlt évben mintegy hatmilliárd forinttal támogatta emiatt. Az idén pedig, ha önköltségi ár alatt értékesítenék az almát, csőd fenyegetné őket.

Gráf szerint ugyanakkor a feldolgozóknak is igazuk van akkor, amikor megpróbálnak spórolni, mivel tavaly ezek a vállalkozások is magas áron voltak kénytelenek vásárolni az alapanyagot, éppen azért, mert az almatermés nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elfagyott. Emiatt külföldről kellett árut beszerezniük. Most pedig ők is szeretnék költségeiket csökkenteni.

Az agrárminiszter szerint a megegyezés nehéz, ám nem lehetetlen, de az agrárkormányzatnak nincs lehetősége minimálár megszabására, mivel ezt az uniós szabályok nem engedik. Egyben cáfolta, hogy a lengyel kormány minimálárat szabott volna az almafelvásárlásra. A lengyel mezőgazdasági tárca államtitkárára hivatkozott, akivel beszélve megállapították: ezt ők sem tehetik, éppen azért, amiért mi sem.

Az FVM vezetője utalt arra, hogy az agrárkormányzat úgy szeretne segíteni az almatermelőknek, hogy a válogatott étkezési alma értékesítéséhez nyújtana marketingtámogatást, és ezzel, mintegy 50 ezer tonna alma gyors eladását tenné lehetővé a termelők számára.