Az MNV hitelez a Reorgnak

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú Reorg csoport piaci feltételekkel 400 millió forint tulajdonosi hitelt kaphat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, amit a napokban közzétett kormányhatározat előzetesen jóváhagyott. A hitel része annak az 1,2 milliárd forintos kártérítési kötelezettségnek, amit jogerős bírói ítélet alapján a Reorg csoportnak kell megfizetnie a felszámolásban lévő szolnoki Solami Rt. számára.
Vágólapra másolva!

A kormány a tulajdonosi kölcsönről szóló döntést azzal indokolta, hogy a Reorg cégcsoport gazdasági helyzetének stabilizálása, és annak alapján a később várható állami bevételek biztosítása érdekében van szükség a tulajdonosi kölcsönre.

A megfelelő szerződéses biztosítékok mellett a Reorg Gazdasági és Pénzügyi Zrt. a 2+1 év futamidejű kölcsönt egyhavi BUBOR plusz 190 bázispont (jelenleg 8,55+1,9 százalék) kamattal kaphatja meg.

Száraz Gábor, MNV szóvivője az MTI kérdésére annyit tudott elmondani, hogy a Reorg egyik leányvállalatának jogerős bírósági ítélet alapján kártérítést kell fizetnie még a Postabank reorganizációjával kapcsolatban. A kölcsönt a Reorg a későbbi bevételeiből törleszti.

A Reorg csoport az üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni az MTI megkeresésére. Az MTI értesülése szerint a Reorg a Postabank egy követelését vette át, és érvényesítette még néhány évvel ezelőtt.

A bonyolult ügy előzményeiről Csia László, a Csabaholding felszámoló biztosa az MTI-nek elmondta: a szolnoki húsipari Solami Rt. és a Reorg Apport 2000 márciusában kötött megállapodást, ami szerint a Reorg Apport a Postabank által rá engedményezett 600 millió forint hitel és kamatai, összesen 790 millió forint kölcsön ellenértékeként ingatlant kapott a Solami Rt.-től. A felszámoló szerint ez a hitelezők előtti vagyonkivonásnak minősült, részben ezért is támadta meg a felszámoló a szerződést a bíróságon. A másik ok pedig az volt, hogy a Reorg Apport akkor árverésen úgy adta el - a felszámoló álláspontja szerint igen alacsony áron - az átvett ingatlanokat az Ingatlan 98 Kft. nevű leányvállalatának, hogy az a jog szerint nem fizetett. A fizetési konstrukció ugyanis egy engedményezés lett volna, ami viszont az értékesítéshez képest néhány nappal elkésett, ezért az adásvétel jogszerűtlen volt - magyarázta a felszámolóbiztos.

Csia László hozzátette: a felszámoló az 1800 hitelező és a 400 munkavállaló érdekében bírósághoz fordult, kérve az adásvétel megsemmisítését. Erre viszont nem volt lehetőség, mert az Ingatlan 98 Kft. az ingatlanokat akkor már értékesítette.

A jogerős bírói ítélet szerint a Reorg csoportnak 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie.

Csia László felszámolóbiztos álláspontja szerint hiába fordult a Reorg csoport felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, a kártérítés megfizetése nem halasztható el, csak nem lehet végrehajtással behajtani. Ez azt is jelenti - magyarázta Csia László -, hogy a Reorg csoport hitelezői kérelmét nem lehet befogadni, a felszámolásból így nincs is mit kifizetni a Reorg számára.