Vegyes az adócsomag külföldi fogadtatása

Vágólapra másolva!
Óvatos derűlátással, ugyanakkor a finanszírozási oldalt tekintve kétkedéssel fogadták a magyarországi adócsökkentési terveket szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a csomag az esetleges kedvezőtlen költségvetési hatásai miatt  későbbre tolhatja a pénzügypolitikai enyhítés kezdetét is.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport közép-európai elemzője, Raffaella Tenconi szerint rövid távon kedvezőnek tekinthető a bejelentés, mivel a terv - a szolidaritási adó és a társadalombiztosítási hozzájárulás egyidejű csökkentése révén - erős hangsúlyt helyez gazdaság versenyképességének alátámasztására. Emellett valószínűleg a szabad demokraták is jól fogadják majd a csomagot, ami javíthatja a politikai légkört.

A Dresdner-csoport londoni befektetési részlegének szakértője üdvözölte azt is, hogy a tervben nem esik szó áfa-emelésről, ez ugyanis a londoni elemző szerint "újabb torzulásokat okozna", és ismét akadályozná az MNB-t azon törekvésében, hogy az infláció "ésszerű időhatáron belül" visszatérjen a célszintre.

Tenconi szerint ugyanakkor fennmaradnak, sőt esetleg valamelyest növekednek is a költségvetési teljesítménnyel kapcsolatos aggályok, különösen 2010 után. Az áfa-emelés elkerüléséről hozott döntés alapvetően kedvező, ezzel azonban még jelentősebb nyomás alá kerül a kormányzat képessége és elkötelezettsége a kiadások csökkentésére és a feketegazdaság egyidejű visszaszorítására, fogalmaz elemzésében a londoni Dresdner-részleg térségi szakértője.

Tenconi felidézi, hogy a kormányfő becslése szerint a feketegazdaság az éves GDP-érték akár 20 százalékát is kiteheti; ez 2400 milliárd forintnak felel meg.

A Dresner Kleinwort citybeli elemzője megjegyzi: ez ugyan nagy bevételi potenciál, általában azonban "kihívást jelent" ezen a téren gyors eredmény elérése.

4cast: akár a konvergenciaprogram is borulhat

A 4cast londoni pénzügyi és gazdasági kutatóközpont szerdai elemzése szerint a cég által "Gyurcsány-2 csomagnak" nevezett terv javára írandó, hogy egészséges egyensúlyban van az adócsökkentések elosztása az egyes szektorok között. Ez az újraosztás valóban a versenyképesség javítását - és így középtávon a növekedés élénkítését - szolgálja.

A ház londoni elemzőinek vélekedése szerint azonban a terv "vágyálomra épül", mivel 1200 milliárd forint "egyszerűen túl nagy összeg ahhoz", hogy kizárólag a gazdaság kifehérítése révén be lehessen hajtani.

A cég úgy véli, hogy a kifehérítésből várható jövedelem "a közelében sem lesz" a céloknak. Jó esetben is "ez megfojtja a Gyurcsány-2 csomagot még annak teljes végrehajtása előtt ... borúlátó forgatókönyv (megvalósulása) esetén azonban kisiklathatja a konvergencia-programot", áll a 4cast szerdai londoni elemzésében.

A kifehéredésből befolyó összeget nem lehet becsülni

A cég szerint a gazdaság kifehérítésének hatásait továbbra is "gyakorlatilag lehetetlen megbecsülni". Az MNB is elismerte, hogy a kifehérítés által csak a magánszektorbeli bérekre gyakorolt hatás kiszámítása is "túl rázós" ahhoz, hogy érdemes legyen túl részletesen fontolóra venni, "itt pedig az egész gazdaság kifehérítéséről van szó", áll a 4cast szerdai elemzésében.

A ház szerint azonban a csomagot a liberálisok várhatóan vonzónak találják, mivel adócsökkentésekre alapul, és az adórendszert az egységes adókulcs felé mozdítja el. A cég ezért óvatosan derűlátó a "Gyurcsány-2 csomag" elfogadását illetően, és - mivel a két ügy szorosan összekapcsolódik - a korábbinál optimistább a 2009-es költségvetés elfogadásával kapcsolatban is, megjegyzi ugyanakkor, hogy általánosságban erőteljesen kétli a csomag megvalósíthatóságát.