Kivárásra játszik az Apollo Tyres

Vágólapra másolva!
A gumiipari Apollo Tyres a napokban megkezdi a helyszín kiválasztásának vizsgálatát Európai Gyártási és Fejlett Technológiai Központja számára magyar és szlovák településeken, de az ajánlatok kiértékelése várhatóan több hónapot vesz igénybe - közölte az indiai cég magyarországi kommunikációs cége szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az Apollo Tyres augusztus 14-én jelentette be, hogy visszavonja a gyöngyösi - 900 új munkahelyet teremtő - 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy más európai országban. Az indoklás szerint a zöldmezős beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek. A Fidesz 2008. május 30-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen azzal érvelve: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyezőforrást.

A mostani közlés szerint az Apollo Tyres már megkapta az ITD Hungary-től az első információkat, amelyek alapján megkezdheti a helyszínkeresést. A közlemény szerint a cég folyamatosan kapcsolatban áll a magyar befektetés-ösztönzési ügynökséggel, hogy minden olyan szükséges információt megkapjon, amelyek birtokában felelős döntést tud hozni a beruházásról.

Az Apollo Tyres a döntési folyamat során többek között megtekinti a helyszíneket, elvégezteti az ingatlanok átvilágítását, valamint engedélyeztetési tárgyalásokat folytat a kormányzatokkal.

Az ITDH korábbi tájékoztatása szerint kevesebb mint tíz potenciális magyarországi helyszín szerepel eddig azon a kínálati listán, amelyet az ügynökség összeállított az Apollo Tyres gumiipari beruházása számára. A városok adottságait az ITD Hungary összevetette az Apollo Tyres igényeivel, és az ezeknek leginkább megfelelő települések kerültek fel az ajánlati listára.