Vágólapra másolva!
Döntés még nincs, folynak a tárgyalások a földgáz árának változásáról - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya. Sem a minisztérium, sem az árváltozás mértékét előterjesztő Magyar Energia Hivatal (Meh) nem közli az árváltoztatási javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint 9,8 százalékos lakossági és 12 százalékos ipari gázáremelésről tárgyalt szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szabó Pál, az ármegállapításért felelős szakminiszter.

Az októberi gázáremelés valamennyi hatósági fogyasztóra vonatkozó, átlagos mértéke 11,5 százalék lesz a napilap szerint, amely úgy értesült: január elsején újabb gázáremelés várható, s ennek mértéke minimálisan maradhat el a mostaniétól.

A nem szabadpiaci, hanem közüzemi földgáz ára hatósági áras, és az árváltoztatásra az energiaügyekben illetékes miniszternek negyedévente van lehetősége. Miután a gázpiac még nem teljesen liberalizált, minden fogyasztó közüzemi lehet, de választhatja a szabadpiacot is, ahol a kereslet-kínálat szabja meg az árat.

A törvény szerint az árrendelet hatályba lépése előtt legalább 30 nappal ki kell hirdetni az árat. A lakosság széles körét érintő kérdésről lévén szó, az energia árának alakulását a végső döntés előtt a kormány általában megtárgyalja.
Az idén háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi, nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták. A szakma mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek.

Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és ezt a gazdasági tárca szakmailag nem kifogásolta.

Január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább.

A földgáz, mint termék árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. - közölte korábban a cég szóvivője. Akkor azt mondta: a harmadik negyedévben már 94 dollárral kalkulálnak.
Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Trade Zrt. elnöke a napokban újságíróknak azt mondta, a fogyasztók még több mint 30 milliárd forinttal "tartoznak" a cégnek a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség miatt felhalmozott veszteségből, amit a piac teljes megnyitásáig rendezni kell.

A gáz árának szociális támogatásáról 2007 októberében hozott kormányrendelet szerint négy jövedelmi kategóriában, különböző mértékben járulnak hozzá a földgáz árához. A rászorultság alapja a nyugdíjminimum, ami 2008. január elsejétől havi 28 460 forint.