Nagy vihartól fél az olajpiac

Vágólapra másolva!
Az olaj drágult a szerdai szintekhez képest, csütörtökön délelőtt a hordónkénti árfolyam megközelítette a 120 dollárt. Az áremelkedés hátterében a Gustav névre keresztelt vihartól való félelem áll. 
Vágólapra másolva!

A Gustav névre keresztelt trópusi vihar már lecsapott egyebek mellett Haitire, Jamaicára, s közeledik a Mexikói-öböl felé. Az előrejelzések szerint augusztus 30-án éri el ezt a térséget, ahol kárt tehet a térség olajkitermelő egységeiben. Amerikai szakértők figyelemeztetnek, hogy a Gustav olyan pályán halad, mint a 2005-ben hatalmas pusztítást végzett Katrina hurrikán. A Gustavot egyelőre viharként tartják számon, ám valószínűsíthető, hogy hurrikánná változik: az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikán Központjának előrejelzése szerint pénteken este 8 óra előtt elérheti ezt az erősséget.

Az olajtermelő bázisok fenyegetettsége miatt a nemzetközi piacokon felhajtotta a nyersanyag árát, az októberi szállítású amerikai könnyűolaj (West Texas Intermediate) hordónkénti jegyzése 63 centtel 118,78 dollárra emelkedett. Ez a szint az egy évvel korábbi árfolyamot 65 százalékkal haladja meg, ugyanakkor 19 százalékkal elmarad a június 11-én feljegyzett 147,27 dolláros csúcsértéktől.