Lejtőre kerülhetnek a külföldi sms-tarifák

Vágólapra másolva!
Egy uniós előírás alapján szombattól a három magyarországi mobilszolgáltató 10 százalékkal csökkenti a roamingtarifákat, így a fogadott hívásokért percenként 60,9, az indított beszélgetésekért pedig 127,4 forintot kell majd fizetniük az előfizetőknek. Az illetékes európai szervezet szeretné elérni, hogy a külföldről küldött sms-ek díját felére-harmadára mérsékeljék a szolgáltatók.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió illetékes testületei három lépésben határozták meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa maximális díjainak mérséklését, illetve a korábban bonyolult tarifarengeteg átláthatóságát célzó menetrendet.

Először tavaly nyáron a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra mérséklődött, így 20-40 százalékkal csökkent az Európai Unión belüli a roamingolás költsége.

Szombattól olcsóbban barangolhatunk

A rendelet alapján az európai mobilszolgáltatók 2008. augusztus 30-tól, vagyis szombattól a barangolás (roaming) kis- és nagykereskedelmi árait tovább csökkentik: a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként, a nagykereskedelmi ár pedig legfeljebb 28 eurócent lehet.

A most életbe lépő tarifákat az Európai Unió hivatalos lapjában, 2008. július 30-án közzétett referencia átváltási árfolyam (1 euró=230,76 forint) alapján kell meghatározni. Vagyis az EU országokban tartózkodva mobiltelefonunkon a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80, helyett legfeljebb 60,90, míg az Európai Unió területére irányuló hívásért 144 forint helyett 127,40 forintot fizetni percenként - ismertette az uniós rendelkezésből adódó változásokat a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Alacsonyabb sms-tarifákat szeretne az ERG

Pataki Dániel, az NHH és az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (ERG) elnöke korábban jelezte, az ERG szerint a roamingrendelet hatályát a 2010-es lejárat után legalább újabb három évre meg kell hosszabbítani. Az ERG szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a beszédhívások mellett az sms-szolgáltatásra is, mert ebben a piaci szegmensben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG legfrissebb adatai szerint 2008 első negyedévében a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roamingkörnyezetben átlagosan bruttó 87 forintba (nettó 30 eurócentbe) került egy sms küldése, szemben az 28,5 euróeurócentes uniós átlaggal. Az ERG szerint egy sms árát nettó 11-15 centben kellene megszabni.

Az internettarifákat egyelőre nem szabályozzák, de...

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adatroaming tarifája az ERG adatai szerint 2008 első negyedévében az EU-ban átlagosan megabájtonként 3,6 euró volt, míg a magyar szolgáltatók átlagosan nettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1713 forintot számláztak 1 megabájtos adatforgalomért. Az ERG álláspontja szerint ennek a még feltörekvő szolgáltatásnak az árát egyelőre nem kell szabályozni, de a hatóságok elvárják a szolgáltatóktól, hogy az árakat csökkentsék és tegyék átláthatóvá a számlázást.

A szolgáltatók továbbra sem számolhatnak fel külön díjat a díjszabások közötti váltásért, az eurotarifába történő átsorolásért, valamint kötelesek az ügyfeleket bármely uniós tagállamba való belépéskor ingyenes sms-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról. Emellett a felhasználók számára ingyenes telefonszámon tájékoztatást kell nyújtaniuk az adott tagállam valamennyi mobilhálózatában érvényes díjakról. A díjcsökkenés az Európai Unió valamennyi országának valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik, de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit