Csökken az ipari termelés az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az eurózóna ipara augusztusban már a harmadik hónapja teljesít kevesebbet. A zónán belül a német ipar kibocsátása első ízben csökkent három év óta - derül ki a Markit Economics hétfőn közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna ipari beszerzői menedzser indexe (PMI) 47,6 pontra nőtt augusztusra a júliusi 47,4 pontról. A szakértők 47,5 pontra történő növekedést vártak. Az 50 pont alatti index a tevékenység beszűkülésére, 50 pont felett a szektor növekedésére utal.

Az adatok azt jelzik, hogy az eurózóna iparában, augusztusban a visszaesés mértéke némileg lassult júliushoz képest, amikor az ipar öt év óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta.

Az eurózóna iparvállalatai az elmúlt időszakban nyomás alá kerültek az euró viszonylagos erősödése, a visszaeső globális kereslet és a magasabb olajárak miatt.

A németországi PMI augusztusra 49,7 pontra csökkent a júliusi 50.9 pontról, ami arra utal, hogy a német ipar 2005 harmadik negyedéve óta első ízben kevesebbet teljesít.

A franciaországi PMI 45,8 pontra esett a júliusi 47,1 pontról, jobban teljesített, mint a szakértői várakozásokban szereplő 45,1 pont.

Az olaszországi PMI 47,1 pont volt augusztusban, szemben a júliusi 45,3 ponttal, a spanyolországi feldolgozóipari PMI index pedig 42,4 pontra javult a júliusi 39,2 pontról.