Az adótartozásból kijönne az ezermilliárd

Vágólapra másolva!
Bőven lehetne fedezni az utóbbi hetekben napvilágot látott tervekben szereplő adócsökkentéseket, ha sikerülne behajtani a be nem fizetett adókat és járulékokat. Kevés ugyanakkor a remény arra, hogy ez sikerül - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az idén már tetemes összegű, több mint 1500 milliárd forintnyi adó és járulék hiányzik az állam kasszájából. Ennek a tételnek egy része is elég lenne ahhoz, hogy fedezni lehessen még a vérmesebb adóreformterveket is.

Szakemberek véleménye és az adóhatóság tapasztalata szerint ugyanakkor a hatalmas öszszeg felére máris keresztet vethetünk. A meglepetés erejével hat ugyanis, ha felszámolás alatt álló cégektől, hónapok vagy évek óta keresett adózóktól sikerül behajtani a tartozásukat. Tény az is, hogy az 1500 milliárd számottevő része a "normális" működés velejárója, hiszen az adóhivatal kimutatásában már néhány napos késések is megjelennek.

Borúlátásra ad ugyanakkor okot a lap szerint, hogy bár a hatóság végrehajtási tevékenysége folyamatosan javul - ezt igazolja az Állami Számvevőszéknek a 2007. évi zárszámadásról szóló jelentése is -, a be nem fizetett adók és járulékok mértéke is emelkedik. Az ÁSZ szerint a vagyongyarapodási és az adóminimalizálók ellen folytatott vizsgálatok is jelentősen növelték a beszedhetetlen tartozásokat.