Az Alitaliánál 4500 munkahely szűnik meg

Vágólapra másolva!
Mintegy 4500 munkahely esik az Alitalia olasz légitársaság szanálásának áldozatául - olvasható az olasz lapokban. Eszerint 500 pilóta, 1500 légi utaskísérő és 2500 földi alkalmazott veszítené el az állását. A kormány garantálja az elbocsátandó dolgozók támogatását - ígérte Claudio Scajola olasz ipari miniszter a Libero címú milánói lapnak adott interjújában annak kapcsán, hogy a Bank Intesa San Paolo által kidolgozott szanálási tervet csütörtökön ismertetik a szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

A terv szerint az Alitalia jól működő egységeit, amelyek mintegy 400 millió euró értékűek, értékesítenék. A Lufthansa Technik a hírek szerint érdeklődik az Alitalia Atitech és az AMS cég egy része iránt. Olasz befektetői csoport venné át a megmaradó Alitalia részeket és működtetné az "új Alitalia" 153 repülőgépből álló flottáját.

Az új Alitalia az Air One magán légitársasággal való fúzió révén jönne létre. Az új cég 11-12 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd távlatilag, szemben az Alitalia jelenlegi 18 ezer és az Air One 3000 ezer dolgozójával.

Időközben a olasz befektetői csoport külföldi partnerek után néz. Korábbi hírek szerint az olasz befektetők között található Roberto Colaninno, a Piaggio motorkerékpár gyár elnöke, aki az új légitársaságnak is elnöke lenne, továbbá Carlo Toto, a második legnagyobb olasz légitársaság, az Air One vezetője; a ruhaipari birodalmat irányító Benetton család; a Fondiaria- SAI biztosítótársaságot ellenőrző Ligresti család. Roberto Colaninno közölte, hogy a Lufthansa, az Air France mellett a British Airways is a külföldi érdeklődök listáján van.

Az olasz közlekedési miniszter méltatta az Alitalia érdekében tett szanálási erőfeszítéseket, kiemelve a terv áttekinthetőségét és azt, hogy a szanálásban magáncégek vállalnak szerepet, ami erősíti a versenyt és a gazdaságot.