Egyelőre nem mozdulnak a tiltakozó almások

Vágólapra másolva!
Folytatódik az almafelvásárlási árak miatt indult szabolcsi demonstráció. A termelők értékelik a megállapodást, és az egyik feldolgozó cég még gondolkodik az FVM-es egyeztetésen kialkudott ár elfogadásán.
Vágólapra másolva!

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelye előtt szerdán délelőtt még ott voltak a demonstráló almatermelők, akik egyelőre értékelik a megállapodásban foglaltakat - közölte az egyik szervező, Dobos Ferenc, a kisvárdai térség gazdaköri elnöke az MTI-vel.

Az értékelő megbeszélésre Vásárosnaményban kerül sor, ahol a tiltakozó akcióban részt vevő gazdálkodók tájékoztatást kapnak a Budapesten kedden este kötött megállapodás részleteiről - mondta az érdekképviseleti vezető.

A feldolgozók, a termelők és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fővárosi egyeztetésén kedden este született megállapodás szerint az ipari almáért 9 eurócentet fizet majd kilogrammonként a magyarországi almatermelőknek az Agrana cég, amely a magyar piac 60 százalékának kapacitását birtokolja.

Az agrártárca a tavalyi fagykárok miatt jelentkező többletkiadások kompenzálásaként hektáronkénti 70 ezer forinttal támogatja a termelőket, az összeget még az idén megkapják a gazdálkodók.

Dobos Ferenc tájékoztatása szerint a vásárosnaményi tájékoztatón az almatermelők kiváncsiak arra, hogy milyen információt kapnak a Rauch Hungária Kft. álláspontjáról, a másik jelentős feldolgozó ugyanis a hét végéig gondolkodik azon, elfogadja-e a 9 eurócentes árat.

Választ várnak arra is, hogy mi a helyzet a kisebb piaci részesedéssel rendelkező magyar tulajdonú cégekkel, amelyek a budapesti egyeztetésen azt közölték, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudják kifizetni a 9 eurócentet.

Az almatermelők augusztus 25. óta demonstrálnak Szabolcsban, az anarcsi és a vásárosnaményi Agrana telephely mellett blokádőrökkel figyeltetik a Rauch nyírmadai, valamint az Eszat Kft. mátészalkai telephelyét is, amelyek önként vállalták, hogy a megállapodásig nem vásárolnak fel almát.