Nem változtatott kamatán a BoE

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán a jelenlegi 5 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot - jelentette be a BoE. A kamatszint április óta nem változott, akkor hajtották végre az idei évben a második  - negyed százalékpontos - kamatcsökkentést. Nagy-Britanniában az eurózóna országaihoz hasonlóan mérséklődik a gazdasági növekedés üteme, ugyanakkor gyorsul az infláció, és ezek ellentétes kamatdöntést feltételeznek.
Vágólapra másolva!

A font folyamatosan veszít értékéből az euróhoz és a dollárhoz képest, és Alistair Darling pénzügyminiszter úgy értékelte, hogy a brit gazdaság hatvan év óta legmélyebb válsága előtt áll. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint Nagy Britannia várhatóan az idén recesszióba süllyed.

Az infláció 4,4 százalékot, a kívánatosnak tartott ütem kétszeresét érte el, részben az importált energiaféleségek és élelmiszerek drágulása miatt. Erre való tekintettel a BoE kizárta a további pénzpolitikai enyhítésnek a lehetőségét. Tartani lehetne ugyanis attól, hogy ez újabb lökést adna az inflációnak.

Az év vége felé azonban egyes várakozások szerint csökkenhet a hitelek ára, erre utal, hogy a BoE pénzpolitikai tanácsának több tagja is hangsúlyozottan aggódó megjegyzéseket a gazdaság állapotáról tett a közelmúltban.

Mervyn King bankkormányzó a múlt hónapban lehetségesnek tartotta a recessziónak - két negyedév visszaesésének - bekövetkeztét. A tanács egyik tagja, David Blanchflower pedig már a harmadik hónapja sürget egy negyedszázalékos enyhítést, újabban pedig jelentősebb kamatvágást a tartós és mély recesszió elkerülése érdekében. Erősödik tehát a kamatmérséklés híveinek hangja, emiatt egyes szakértők szerint már csak az a kérdés, hogy a BoE mikor hajt végre még az idén a kamatcsökkentést.