Recesszióban az eurózóna

Vágólapra másolva!
Az eurózóna GDP-je 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben az elsőhöz képest - adta hírül végleges adatát az Eurostat.
Vágólapra másolva!

A térségre vonatkozó adatgyűjtés kezdete, 1995 óta ez az első eset, hogy a gazdaság zsugorodik, ehhez hasonlóan gyenge eredmény csak 2003 második negyedévében született, amikor stagnálást regisztrált a statisztikai hivatal. Év/éves összehasonlításban 1,4 százalékkal nőtt a GDP, ami némileg elmarad az 1,5 százalékos előzetes becsléstől - áll a Napi Gazdaság hasábjain.

A befektetések 1,2 százalékkal csökkentek az első negyedévhez képest, ami 0,3 százalékpontot vitt el a GDP-ből. A lakossági kiadások 0,2 százalékkal zsugorodtak, ami 0,1 százalékponttal csökkentette a növekedést. Az állami kiadások 0,5 százalékkal emelkedtek, 0,1 százalékponttal növelve a GDP-t.

Ugyancsak tegnap tették közzé az eurózóna szolgáltató szektorának beszerzési menedzserindexét (PMI), amely ugyan augusztusban 48,5 pontra araszolt fel a júliusi 48,3-ról, de továbbra is a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont alatt maradt. Szakértők szerint az Európai Központi Bank ma a gyenge GDP-és PMI-adatok ellenére változatlanul hagyja az alapkamatot - írja a Napi Gazdaság.