Megint drágul a távfűtés

Vágólapra másolva!
Az októberi gázáremelés miatt novembertől ismét, idén immár negyedik alkalommal, ezúttal minimum 8,8 százalékkal drágul a fővárosban a távfűtés hődíja - hangzott el a Főtáv Zrt. vezetőinek csütörtöki sajtóbeszélgetésén. A földgáz ára egyébként ennél kisebb mértékben, 6,5 százalékkal drágul októbertől.
Vágólapra másolva!

A novemberi emeléssel egy 52 négyzetméteres átlagos lakás esetében havi 1000 forinttal drágul a számla. A januárban várható újabb gázáremelés miatt februártól ismét drágul a távfűtés hődíja.

Kovács Lajos vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég a tavaly elindított hatékonyságnövelő programja keretében működési költségeinek 20 százalékát takarította meg. Jövő év közepéig e program részeként további megtakarítások lesznek. Ezek eredménye, hogy idén elmaradhatott az inflációkövető 8 százalékos alapdíjemelés. Jövőre a cég infláció alatti alapdíjemelést javasol a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak - jegyezte meg.

A cégvezető szólt arról is, hogy szeptember közepén több pozitív döntést remélnek a távhőszolgáltatók, részben az államtól és a hőtermelő erőművektől. A Budapesti Erőmű Zrt.-től egy új, a Főtáv számára kedvező ajánlatcsomagot várnak. Az állam pedig várhatóan meghirdeti a távhőfogyasztók új támogatási rendszerét. Jelenleg egyébként a mintegy 240 ezer budapesti távfűtéses lakásban élő fogyasztónak 38 százaléka kap valamilyen támogatást - fűzte hozzá.

Kovács Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy szemben Magyarországgal sok nyugat-európai ország energiastratégiájának fontos eleme a távhőszolgáltatás. Ezekben az országokban kiemelt kérdésnek tekintik a klímavédelmet, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Az ezzel összefüggő kérdésekről is tárgyal jövő héten Budapesten az Európai Unió távhőszolgáltatási szervezete - tette hozzá a vezérigazgató.