Azerbajdzsán nem támogatja a Nabuccót

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán nem keres új útvonalakat a meglévőkön és a már eltervezett törökországin kívül a földgáz Európába szállítására, de a szállított mennyiséget növelni kívánja - mondta pénteken újságírók előtt az ország energetikai minisztere.
Vágólapra másolva!

A pénteki orosz lapok értesülései szerint Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök szerdán Bakuban Dick Cheney amerikai alelnöknek is tudomására hozta, hogy országa nem támogatja a Nabucco gázvezeték megépítését.

Natik Alijev energetikai miniszter kijelentette: a gáz déli, vagy északi irányba történő szállítása a Kaszpi-tenger, Afganisztán, vagy Pakisztán felé, vagy más projektekhez való csatlakozás "megalapozatlan, és megindokolhatatlan tőkebefektetést jelentene az országnak".

"A Nabucco vezeték körül, amelyet az EU szeretne megvalósítani, >>nagyon sok a megoldatlan politikai, gazdasági és pénzügyi kérdés, és még keresni kell az elégséges mennyiséget biztosító gázforrást is<<, mert a jelenlegi - iráni és iraki - politikai helyzet miatt nem mérhető fel, hogy milyen források lesznek majd hozzáférhetők. Így a súlypont jelenleg Közép-Ázsiában van" - mondta.

Hozzátette, hogy tekintettel kell lenni Oroszországra is, arra a szándékára, hogy megőrizze uralkodó pozícióját az európai piacon, s hogy e célból új vezetékeket épít. "Mindenki azt mondja, hogy mindennek semmi köze a Nabuccóhoz, pedig az Északi Áramlat és a Déli Áramlat építése, valamint a Kék Áramlat bővítése mind azt a célt szolgálja, hogy Oroszország növelje befolyását és domináns szerepét az európai piacon" - mondta.

Rámutatott, hogy miközben megoldásokat keresnek a Nabuccóval kapcsolatos problémákra, egyre tovább halasztódik az építkezés és ezzel egyre magasabbra szökik az ára.

Ahhoz túl drága megépíteni, hogy ne legyen benne elég gáz

Az elképzelések szerint a Nabucco egyik fő forrását jelentő Sah-Deniz gázlelőhelyről Alijev elmondta, hogy a már folyamatban lévő első szakaszban kiaknázni tervezett mennyiséget az eredeti évi 8,6 milliárd köbméterről 10 milliárd köbméterre lehet növelni, vagyis megjelenhet bizonyos le nem kötött mennyiség, amelyet Baku felajánlhat Görögországnak, vagy Olaszországnak. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán számos okból nem szándékozik újabb kötelezettségeket vállalni más országokba irányuló gázszállításokra, hanem szabadon akarja eladni a gázt, annál is inkább, mivel az európai piac liberalizált.

A Sah-Deniz lelőhelyről még azt is elárulta, hogy a második szakasz beindítását a műszaki üzemeltetést végző BP 2013-ra halasztotta. A jelenleg kitermelt mennyiség jelentős része Grúziába és Törökországba megy: a törökországi szállításra építették ki a dél-kaukázusi vezetéket, amelynek 690 kilométeréből közel 250 kilométer Grúzia területén halad át.

A Nabucco vezeték a kaszpi térséget, a Közel-Keletet és Egyitomot egyesítené, és Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián át - vagyis Oroszországot elkerülve - juttatná a gázt Nyugat-Európába. Hosszúsága a tervek szerint Törökországtól az ausztriai Baumgartenig mintegy 3300 kilométer, kapacitása 31 milliárd köbméter lenne.

Az építkezésnek a tervek szerint 2009-ben, a szállításnak 2012-ben kellene megkezdődni. A költségekről eltérő becslések láttak napvilágot.

A projektben a török Botas AS, a bolgár Bulgargaz Holding, a magyar Mol Rt, az osztrák OMV, a német RWE AG, és a román Transgas S.A. vesz részt egyenlő - 16,67 százalékos - részesedéssel.