Segítséghez juthatnak az almafeldolgozók

Vágólapra másolva!
Kormányzati beavatkozást sürgető javaslatokkal állt elő a hazai almafeldolgozók képviselete. Az agrárkormányzat kész megvizsgálni a hazai almafeldolgozók indítványait, amennyiben azokat eljuttatják a tárcához és nem ellentétesek uniós, illetve magyar jogszabályokkal - mondta Dékány András a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szóvivő azokra a hírekre reagált, amelyek szerint a hazai érdekeltségű almafeldolgozók, valamint a Rauch Hungaria Kft. nem hajlandók, illetve nem tudják megfizetni azt az átvételi árat, amelyről az almatermelők megbízottai és a legnagyobb magyarországi feldolgozó, az Agrana Juice Hungaria Kft. vezetése megállapodott Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közvetítésével.

Dékány András aláhúzta: az agrárkormányzat továbbra is arra törekszik, hogy minél kedvezőbb jövedelempozíciója legyen mind a feldolgozóknak, mind a termelőknek. Cél, hogy a termelőkre ne maradjon eladatlanul az alma.

Az FVM szóvivője emlékeztetett arra: a Gráf József közvetítésével folyó tárgyalásokon a magyar érdekeltségű feldolgozók a demonstrációk idején támogatták a gazdálkodókat abban, hogy az ipari alma átvételi ára fedezze a termelők önköltségeit. Egyetértettek abban is, hogy a termelők a lehető legmagasabb átvételi ár elérésében érdekeltek, ezért a feldolgozók is úgy vélték, hogy a termelőknek a lehető legkedvezőbb, azaz a legmagasabb árat kell elérniük a tárgyalásokon.

Dékány András szerint az agrártárca a kialakult helyzeten úgy tud segíteni, hogy a tavalyi fagykár miatt keletkezett növényvédelmi többletköltségeket megfizeti számukra, illetve nem enged be az országba külföldi ipari almát feldolgozásra, amíg Magyarországon ilyen áru található.