Tengeri szélerőműveket építene az USA

Vágólapra másolva!
A külföldi olajtól való függőségét egyre inkább érző Egyesült Államokban tengeri szélerőművek létesülhetnek, elsősorban a nyugati és a keleti partvonal mentén - írta a The Wall Street Journal című újság.
Vágólapra másolva!

Miközben a tengeri olajfúrás és -kitermelés kérdése az elnökválasztási kampány fontos részévé vált, a szövetségi kormányzat már előkészíti bizonyos part menti sávok bérbe adását szélturbinák létesítéséhez.

A megújuló energiaforrások szakértői gyakran a szélenergia Szaúd-Arábiájának nevezik az Egyesült Államokat, amelynek hatalmas nyugati sík térségei ideálisak a szél munkába fogásához. Texas és Kalifornia vezető szerepet játszik ebben, e két szövetségi állam szeles térségeiben százával sorakoznak a turbinák.

Az utóbbi időben az érdeklődés az óceánok kiaknázása felé fordult: a nyílt vízen sokkal erőteljesebb szelek fújnak, bár a megvalósításnak komoly technikai akadályai vannak. A fosszilis energiahordozók drágulása és a megújuló energiát hasznosító erőművek adókedvezményei nyomán mégis növekszik az érdeklődés a tengeri szélerőművek építése iránt.

Az Egyesült Államokban termelt energiának mindössze egy százaléka származik szélből, a part menti erőművek viszont javíthatnának ezen az arányon. Szakértők szerint az első ilyen létesítmények 3-5 éven belül felépülhetnek, legnagyobb eséllyel az északkeleti partoknál, New Jersey és Delaware előtt, valamint délebbre, Georgia államnál.

A keleti, illetve a nyugati parton kívül a rendkívül erős, tartós szelek miatt a kanadai határnál húzódó Nagy-tavak is ideális helynek mutatkoznak szélerőművek létesítésére.

A The Wall Street Journal megemlítette, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester néhány hete jelentette be: ő is hasznosítaná a legnépesebb amerikai város szeleit, szélturbinákat telepítene a felhőkarcolókra és hidakra. Bloomberg elképzelése szerint 10 éven belül szélerőművek sorakoznának Queens, Brooklyn és Long Island városrészek szeles partjainál is.