Kevesebbet költenek a cégek it-beruházásra

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés lassulása miatt sok amerikai és európai nagyvállalat csökkenti információtechnológiai (it)beruházásait az idén. Az amerikai Forrester Research kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezett nagy amerikai és európai vállalatok 43 százaléka fogta vissza it-fejlesztésre szánt költségvetését az idén. Ennek ellenére a kutatóintézet nem csökkentette tovább a technológiai kiadások idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: legutóbb, idén februárban 2,8 százalékos növekedést jósolt, tavaly decemberben azonban még 4,6 százalékos éves növekedést várt.
Vágólapra másolva!

A Forrester elemzéséből az is kiderül, hogy földrajzilag és szektoronként eltérő a helyzet megítélése: inkább az amerikai vállalatok mérséklik it-kiadásaikat, az európaiak kevésbé. Az ágazatokat tekintve elsősorban azok a cégek költenek kevesebbet it-fejlesztésre, amelyek a pénzügyi szolgáltatásban, a közüzemi szférában, illetve a távközlésben tevékenykednek. Ezzel szemben a médiában és a szórakoztató iparban bővülnek az it-beruházások.

Az idén májusban és júniusban lebonyolított felmérésben 950 it-vezetőt kérdeztek meg Észak-Amerikában és Európában. Az Egyesült Államokban a válaszadók több mint felel mondta azt, hogy már csökkentették műszaki beruházásaikat, míg Kanadában 38 százalék, Németországban pedig 28 százalék volt ez az arány.

Augusztusban a Gartner kutató intézet azt jósolta, hogy az idén világszerte meg fogják haladni a 3,4 ezer milliárd dollárt az információtechnológiai fejlesztések, ez - figyelembe véve a dollár gyengülését - 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, változatlan dollár árfolyamon a növekedés 4,5 százalék körüli lesz.