Londonban csökkenő magyar inflációt várnak

Vágólapra másolva!
Egyöntetűen csökkenő inflációt várnak augusztusról a londoni City felzárkózó piaci elemzői, akik közül azonban többen is kitértek a belpolitikai bizonytalanság piaci kockázataira, és újabb negatív vélemények is elhangzottak az adócsökkentési tervekről.
Vágólapra másolva!

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - Goldman Sachs, Merrill Lynch, BNP Paribas, Barclays Capital, JP Morgan, Dresdner Kleinwort, HSBC, UBS, 4Cast - éves összevetésű inflációs prognózisai viszonylag széles sávban, 6,3-6,6 százalék között szóródtak; az előrejelzési átlag 6,48 százalék volt. Júliusban egyébként 6,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A 6,5 százalékos augusztusi éves inflációt váró Barclays Capital londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy a forint ereje és a jó termés segíti az inflációcsökkenést, ám a dezinfláció mindezzel együtt is "várhatóan lassú folyamat lesz". A ház szerint a piac most elsősorban a politikai fejleményeket fogja figyelni, ahogy közeledik az adótörvények és a költségvetési tervezet beterjesztésének időpontja.

A legutóbbi magyar GDP- és ipari termelési adatok rávilágítottak a Magyarország előtt álló "növekedési kihívásokra", ugyanakkor az új inflációs adat várhatóan azt mutatja majd, hogy az inflációs ütem még nem csökken érdemben. Ez a dilemma "kevés teret enged az adócsökkentési kísérletekhez", fogalmaztak a Barclays Capital londoni elemzői.

Hasonló kétségeinek adott hangot a BNP Paribas is a magyarországi helyzetről megjelent új londoni elemzésében. A befektetési csoport, amely 6,6 százalékos éves inflációt vár augusztusra, azt írta: a magyar gazdaságnak égető szüksége van a nominális forinterősödésre az infláció elleni küzdelemben, ahhoz azonban, hogy a forint erős maradjon, az egyensúlynak nem szabad romlania.

Ebből a szempontból "egyértelműen komoly kockázat" a kormány adócsökkentési javaslata, különösen azért, mert a finanszírozást nem kiadáscsökkentéssel, hanem a gazdaság kifehérítésével oldanák meg. A BNP Paribas elemzői kétlik, hogy ez lehetséges lesz, "figyelembe véve más közép-kelet-európai gazdaságok múltbeli tapasztalatait".

A ház szerint mindazonáltal az adócsökkentések bevezetése kétes, mivel az SZDSZ nem támogatja a csomagot. Tisztán költségvetési szempontból az adócsökkentés elmaradása "tulajdonképpen jó hír lenne", azonban mivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kilátásba helyezte lemondását az adócsomag leszavazása esetére, az SZDSZ bejelentése kétségeket ébreszt a jövőbeni politikai stabilitással kapcsolatban - áll a BNP Paribas elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor meglehetősen valószínűtlen az általa "a lehetséges két legrosszabb forgatókönyvnek" nevezett idő előtti választás és a jelentős költségvetési fellazítás, bár azt a ház nem tartja kizártnak, hogy Gyurcsány Ferenc napjai "miniszterelnöki tisztségében meg vannak számlálva".

Az adócsomag finanszírozásával kapcsolatban más nagy londoni házak is kételyeiknek adtak hangot. A Standard & Poor's hitelminősítő minap kiadott elemzése szerint "ránézésre" az adóterv iránya általánosságban helyes, mindazonáltal "nem hiteles" az az elképzelés, hogy a javasolt adóintézkedéseket a gazdaság kifehérítéséből finanszíroznák.

A 4Cast londoni pénzügyi és gazdasági kutatóközpont a tervezet ismertetése után kiadott elemzésében szintén azt írta: a várt 1200 milliárd forint "egyszerűen túl nagy összeg ahhoz", hogy kizárólag a gazdaság kifehérítése révén be lehessen hajtani.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének előrejelzése 6,5 százalékos augusztusi magyarországi inflációt valószínűsít. A ház szerint főleg 2009 elejétől várható a közép-kelet-európai térségben az inflációs folyamatok irányának széttartása: Magyarországon és Csehországban a fogyasztói infláció "összeomlása" várható, Lengyelországban és Romániában azonban magas marad az ütem.

A Merrill Lynch szerint a várt augusztusi adat meg fogja erősíteni, hogy a magyarországi infláció már az idei első negyedévben tetőzött. A cég szerint a rövid távú maginflációs és szolgáltatási inflációs folyamatok arra utalnak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció 2008 végére 5,5 százalék alá, 2009 folyamán 3 százalék irányában csökken tovább.

A Merrill Lynch elemzői szerint az MNB 2008 végéig 8,50 százalékon tartja alapkamatát, a következő hat hónap során azonban enyhítési üzemmódra áll át, és jövőre összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.