Tömegek távoznak a Renault-tól

Vágólapra másolva!
Nagy leépítések előtt áll a Renault, a tervek szerint szeptember végéig összesen hatezer alkalmazott állása szűnik meg. A szakszervezet sztrájkra szólítje fel a dolgozókat.
Vágólapra másolva!

Alaposan kiveszi a részét a Renault a feleslegessé vált francia autóipari kapacitások leépítésében. A cég a francia autóiparban - a beszállítók figyelembe vételével - feleslegessé vált 8-12 ezer álláshely felszámolásának mintegy felét "jegyzi". Négyezer dolgozó távozása már biztos, közülük 3 ezren Franciaországban az önkéntes kilépési program keretében mennek el, további ezren az egyik franciaországi autógyárból.

Sajtóértesülések szerint összesen 5 ezerrel lesz kevesebb Renault dolgozó, mert újabb csaknem ezren nem franciaországi munkahelyekről távoznak.Minderről a vállalat szakszervezeti illetékesei számoltak be, egyes közlések szerint a hónap második felében várható még bejelentés további cégkarcsúsításról és kiderülhet, hogy összesen 6 ezer ember állása szűnik meg.

A Renault már bejelentette, hogy eladási tervét a jövő évre a korábbi 3,3 millióról 3 millió járműre vitte le. A nagyvállalat struktúraátalakítás címén költségeit 10 százalékkal szeretné lefaragni. A CGT szakszervezet egyébként munkabeszüntetésre hívta fel a Renault dolgozóit, mert szerinte a leépítések mögött egyedül a nyereség emelésének szándéka áll: az idei 4,5 százalékról 6 százalékra szeretnék felpumpálni jövőre.