Putyin megmenti Abramovicsot

Vágólapra másolva!
Megmenti az orosz kormány a fizetésképtelenné vált AiRUnion légiszövetséget - derül ki a Napi Gazdaságból. A Malév-tulajdonos Borisz Abramovics nevéhez köthető AiRUnion légitársaságait egy moszkvai önkormányzati repülőtársasággal olvasztják össze, így az idővel akár az Aeroflot komoly riválisa lehet.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány megmenti a fizetésképtelenné vált AiRUnion légiszövetséget - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. A nagyrészt többségi állami tulajdonú légitársaságokat összeolvasztják a moszkvai önkormányzat tulajdonában levő Atlant-Szojuz légitársasággal.

Az így létrejövő cégben, amely akár az Aeroflotnak is komoly riválisa lehet, ellenőrző pakettja lesz a Rosztyehnologii állami holdingnak, valamint a moszkvai és a krasznojarszki régió kormányzatának. A légiszövetség korábban súlyos pénzügyi helyzetbe került és országos botrány lett abból, hogy Moszkvától a Szahalin-félszigetig utasok ezrei ragadtak az általa használt repülőtereken. Az üzemanyag-szállítók ugyanis megtagadták a gépek további kiszolgálását, miután az AiRUnion 1 milliárd dolláros fizetési hátralékban volt velük szemben.

Ezután maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök adott utasítást, hogy az állami keretből lássák el üzemanyaggal a vállalat repülőit, de az AiRUnion egyéb tartozásai miatt ez sem tudta megoldani a válságot. A légiszövetségbe tartozó társaságok - a Krasair, a Samara, a DAL, az Omskavia, a Sibaviatrans - legnagyobb kisebbségi magántulajdonosa Borisz Abramovics, a Malév többségi tulajdonosa és testvére, Alekszandr Abramovics.