Megadóztatnák a céges autókat

Vágólapra másolva!
A Népszabadság azt írja, hogy a tervezett csomagban szerepel az szja sávhatárának megemelése, 18 százalékos társasági adó, a vállalkozások különadójának kivezetése, valamint öt százalékpontos járulékcsökkentés is. A céges gépkocsikra 6 százalékos vagyoni adót vetnének ki, ami a vállalati Trabantok korát hozhatja majd. Az újság úgy tudja, újabb extra terhet vetnének ki a bankokra, az ingatlanoknál nem lehet majd trükközni a papíron olcsóbb eladással, ellenőrzéskor pedig a cégnek kell majd bizonyítania, hogy valós költséget számolt el.
Vágólapra másolva!

A társasági adó átalakításával a bankok terhei például biztosan növekednének: a tavaly elővezetett, ám végül elvetett szabály megint előkerült. E szerint a céltartalékot adószempontból nem lehetne veszteségként elszámolni. (Ami annyit jelent, hogy a bankok a bedőlni látszó kölcsönök után kevésbé lesznek érdekeltek tartalékot képezni - holott hitelválságos időkben erre nagy szükség lenne a szakértők szerint).

Nem éri meg jótékonykodni a cégeknek

Az új társasági adóalap azt is magával hozná, hogy a cégeknek nem éri majd meg jótékonykodni. Eddig a művészeti termékek vásárlására és a különféle adományokra kedvezmény járt, jövőre ez már nem lenne.

Nagyobb érvágást jelent az, hogy a helyi iparűzési adó összegével nem lehetne csökkenteni a társasági adó alapját. S úgy tűnik, az offshore cégek felett végképp eljár az idő Magyarországon: a társasági adóból kivennék a - jobbára számukra előnyös - kamat- és jogdíjkedvezményeket, valamint a kamatbevételek jövőre a helyi iparűzési adóból sem volnának levonhatók. Igaz, a kutatás-fejlesztési költségeket jövőre már a helyi adó is elismerné.

Bizonyos egyszerűsítésekkel azonban kedveznének is a vállalatoknak: a könyvelők a kisebb cégek estén egyszerűbb szabályokkal találkozhatnának. A harminc egyszerűsítő lépés között kissé viccesnek hat az a könnyítés, amely szerint a magánszemélyeknek a fennmaradó különadó előlegét elég lesz május 20-ig befizetni.

Drágul a cigaretta

Ugyancsak faramucinak tűnik az adóbevallási rendszer átalakítása. A kormány 2009-től már több mint hárommillió adózónak tenné lehetővé, hogy az APEH-ra bízza adóbevallása elkészítését.

A cigaretta és dohánytermékek, valamint az alkoholos italok jövedéki adóját átlagosan 10 százalékkal fogják emelni. Ennek nyomán egy doboz cigaretta 30-40 forinttal lesz drágább, egy üveg sör 5 forinttal, egy üveg bor pedig 20-30 forinttal fog többe kerülni.