A várakozások szerint gyenge ipari adatok

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 júliusában 0,6 százalékkal emelkedett, munkanaphatástól megtisztítva 1,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 0,2 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

2008 első hét hónapjában az ipari export 7,1 százalékkal, júliusban 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júliusi exportértékesítés lassulása elsősorban a nagyvállalati körbenfigyelhető meg.

Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 7,2 százalékkal mérséklődött, részben a nyugat-európai dekonjunktúra következményeként. Ezzel szemben a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás jelentősen, 12,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az iparjanuár-júliusi belföldi értékesítése összességében 1,8 százalékkal, júliusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hét hónapjában 0,8 százalékkal csökkentek, részben a belföldi értékesítésben legnagyobb súlyú élelmiszeripar visszaesése miatt. A feldolgozóipar hazai eladásai júliusban kismértékben, 0,6 százalékkal emelkedtek. 2008 júliusában a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkalmaradt el az egy évvel korábbitól. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 18,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A jelentősebb súlyú feldolgozóipari ágazatok közül legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkala feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás termelése nőtt júliusban, elsősorban az export kedvező alakulásának köszönhetően.

A feldolgozóipari termelés közel egytizedét adó fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásának volumene 6,8 százalékkalhaladta meg az előző év azonos időszakit, amihez nagyrészt a fémfeldolgozási termékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Mérsékeltebb volumenbővülés figyelhető meg a gumi-, műanyag termék (5,6%), a nem fém ásványi termék (3,6 százalékkal), valamint a gép, berendezés gyártásában (1,4 százalékkal) is. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó villamos gép, műszer gyártása 4,8 százalékkal visszaesett, elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek iránti keresletcsökkenés következtében.

Az előző hónapokhoz hasonlóan a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártása 5,9 százalékkal mérséklődött. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 26,1 százalékkala textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. 2008 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,7 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 4,1%-kal, az új belföldi rendelések kisebb mértékben, 1,9 százalékkalemelkedtek.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában 0,1 százalékos létszámcsökkenés mellett 4,9 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

A csökkenés mögött ezúttal igen ellentétes hatások állnak

Az előzetes közléshez képest nem okozott meglepetést a KSH ipari termelésre vonatkozó adatai - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A csökkenés mögött ezúttal igen ellentétes hatások állnak. Csökkent ugyanis az elektromos géptermelés. Az európai piaccal ellentétben júliusban viszont emelkedett a járműgyártás. Suppan Gergely szerint ez azért is meglepő mert Spanyolország és Olaszország autóeladása nemcsak júliusban, de augusztusban is jelentősen viasszaesett. Ők pedig meghatározóak az európai piacon.

Magyarországon viszont úgy tűnik, hogy augusztusban nőtt a megrendelések állománya, így kisebb korrekció várható felfelé. Ugyanakkor összeségében nem lesz fényes a második féléves eremény sem, a hazai termelési mutatót uyganis az európai konjuktúra határozza meg - tette hozzá a szakember. Jó jelnek számít, hogy az exportpiac diverzifikálódott. Ezt bizonyítja, hogy jelentősen javít a mutatón az oroszok felé irányuló export is.