Állami kölcsön húzná ki a csávából az AIG-t

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb biztosítója, a 89 éves American International Group (AIG) 40 milliárd dolláros kölcsönt kér a túlélés érdekében az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed) - jelentette vasárnap éjszaka a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Az áthidaló kölcsönért folyamodó AIG-t a hitelminősítő intézetek leértékelése fenyegeti, s ez megpecsételheti a sorsát.

A hitelminősítők azzal fenyegették meg a biztosítási piac óriását, hogy hétfőn reggel rontanak a cég hitelbesorolásán, aminek következtében az üzleti partnerek tőkekivonást kezdhetnek.

Egy az AIG-hez közel álló, névtelenséget kérő forrás szerint ha erre sor kerülne, a biztosító legfeljebb 48-72 óráig maradna életben.

A Lehmann Brothers saját maga ellen kér csődeljárást

A The New York Times értesülése szerint a Wall Street másik óriása, a 158 éves Lehman Brothers befektetési bank valószínűleg már vasárnap éjjel csődeljárást fog kérni maga ellen. A Bank of America felvásárolta a Merrill Lyhnchet; a The New York Times 50,3 milliárdos, a The Wall Street Journal 44 milliárd dolláros árat emleget az aznap este született megállapodás kapcsán.

Az AIG már végrehajtott idén egy 20 milliárd dolláros tőkeemelést, de még ez a hatalmas injekció sem lehet elegendő a cég megmentéséhez.

A Wall Street vezető pénzintézeteinek irányítói hétvégi egyeztetésükön elsősorban a Lehman Brothers sorsáról tanácskoztak, de az AIG megmentése is napirendre került. A biztosító részvényeinek ára az utóbbi egy évben 79 százalékkal esett, pénteken 12,14 dolláron zárt.

Elemzők szerint az AIG rendkívüli lépése, hogy a Fedhez fordult segítségért, hasonló lépésre sarkallhat egyéb bajba jutott, nem befektetési profilú bankokat.

A The New York Times szerint egyelőre nem tudni, hogy a Fed teljesíti-e az AIG kérését.