ÁSZ: bürokrácia jellemzi a közbeszerzést

Vágólapra másolva!
A 2003-ban született új közbeszerzési törvényben a túlszabályozottság és a joghézag együttesen van jelen, ami miatt a jogalkalmazók számára nehezen átláthatók a szabályok, és bürokratikus a közbeszerzés - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közbeszerzési rendszer működésének ellenőrzési jelentésében, amely az ÁSZ honlapján olvasható.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ egy olyan monitoring rendszer létrehozását szorgalmazza, amely alkalmas a közbeszerzési rendszer eredményességének, hatékonyságának a mérésére. A monitoring rendszer egyúttal feltárná a közbeszerzési szabálytalanságokat és a korrupciós kockázatokat is.

A 2003-as törvény többszöri módosítása - beleértve a parlament előtt lévőt is - nem kellő konszenzussal készült. Ezért nem juthattak a piaci szereplők olyan közbeszerzési törvényhez, amely hosszabb távon adna kiszámítható, stabil környezetet számukra - olvasható a jelentésben.

A jelentés elemzi, hogy miért lenne szükség a teljes körű e-közbeszerzés megteremtésére. Jelenleg nincs az e-közbeszerzés átfogó koordinálásának felelőse. A munka túlmutat a szűken vett közbeszerzésen, hiszen az elektronikus kommunikációt nem csak az ajánlatkérők, ajánlattevők és a hatóság között kell megteremteni, hanem be kell kapcsolni abba a bíróságot is.