Az adócsomag nem javítja a hangulatot

Vágólapra másolva!
A közepes keresetűek pénztárcájában hagyna néhány ezrest a Pénzügyminisztérium adócsomagja, de megszüntetnék többek között a bérlet, az étkezési jegy és az üdülési csekk adómentességét. A cégautóadót a magánszemélyekkel is megfizettetné a tárca, a munkáltatókat pedig ismét köteleznék a dolgozó szja-bevallásának kitöltésére. Általában jellemző a tervezetre a kedvezmények jelentős megnyírbálása, ami jó eséllyel érezhetően rontja a lakosság hangulatát.
Vágólapra másolva!

A kormány jóváhagyására vár a pénzügyi tárca adócsomagja, amely a miniszterelnök korábbi javaslatai mellett számos meglepetést tartogat. A pakk a pénzügyi tárca szerint 45 milliárd forinttal csökkenti a munkavállalók terheit.

A beígérteknek megfelelően a jövő évtől nem 1,7, hanem 2 millió forintos jövedelemig lehetne 18 százalékos kulccsal számítani a személyi jövedelemadót. A sávhatár szélesítése nyomán havi 4500 forinttal több maradna azoknak a zsebében, akik most havi bruttó 142 ezer forintnál többet keresnek. Kétmillió forintos jövedelem felett maradna a 36 százalékos kulcs és a 4 százalékos különadó is, amit a nyugdíjjárulék-alap felső határát - idén 7 millió 137 ezer forintot - meghaladó része után kell fizetni.

Az adójóváíráshoz nem nyúlnának, de változtatnak a kedvezmények rendszerén. Az egyszerűsítés jegyében a társadalombiztosítási és magánnyugdíjpénztári befizetések, a tandíj, a biztosítás, és az adomány után járó kedvezményekhez kapcsolódó egyéni korlátokat eltörölnék, ezek összege után összesen 30 százalék kedvezmény járna, de ez az őstermelői adócsökkentő tétellel együtt sem haladhatná meg a 100 ezer forintot. A teljes összeg 3 millió 400 ezer forintos éves jövedelemig járna, ezen felül fokozatosan csökkenne, és 3,9 millió forintos jövedelem után már nem vehető igénybe.

Ugrik az üdülési csek és a kajajegy tehermentessége

A tervek szerint 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizettetnének a munkáltatókkal számos adómentes juttatás - többek között a bérlet, az étkezési jegy, az üdülési csekk, és a magánnyugdíjpénztári befizetések - után. A szakszervezetek vélhetően tiltakoznak (bővebben keretes írásunkban) majd a rendelkezés ellen, mivel a terhet a cégek többsége valószínűleg áthárítja a munkavállalókra.

Sokaknak könnyítést jelenthet, hogy újból kötelezővé teszik a munkáltató számára az szja-bevallás elkészítését abban az esetben, ha azt a dolgozó az adóévet követő év január 31-éig nyilatkozatban kéri. A kormány továbbra is erőlteti az adóhatósági adómegállapítást (adam), amelyet évente mindössze néhány ezren vesznek igénybe. Az egyszerűsített bevallásra átkeresztelt intézményt jövőre már több mint hárommillió adózó használhatná. Annak, aki kéri, az APEH készíti el a bevallását, amit az illető kijavíthat, kiegészíthet. A jövő év közepétől bért, vagy 20 ezer forintnál magasabb összegű díjat csak bankszámlára utalhat a foglalkoztató, és ez alól csak akkor tehet kivételt, ha az alkalmazott lakóhelyén nincs bankautomata.

A törvénytervezet szerint a bankautomatából való havi egyszeri pénzfelvétel és a bankszámlavezetés ingyenes lesz. A jövő évtél nem kellene kérelmet benyújtania részletfizetésre azoknak az adózóknak, akik százezer forintnál kevesebbel tartoznak az APEH-nek és megelégszenek 4 havi törlesztéssel. Elegendő lenne egy nyilatkozat kitöltése is, de a részletekkel való elmaradás esetén az egész összeget - késedelmi pótlékkal együtt - azonnal be kellene fizetni.

Drágul a cigi és a sör

A vállalkozások többsége elblicceli a cégautóadót a jelenlegi rendszerben, ezért szigorítanának rajta. A jövő évtől a gépjármű tulajdonosa fizetné az adót, minden egyes hónapra, amelyben a kocsira egy cég (vagy egyéni vállalkozó) költséget számolt el. Ha tehát a saját autónkkal közlekedünk céges ügyben, akkor nekünk kell megfizetni a 6 százalékos adót, melynek alapja a kocsi vételára lenne, ami a korral csökken (a gyártástól számított első két évben 10-10, azt követően évente öt százalékkal). Az adót negyedévente kellene befizetni és bevallani is - önbevallásként, vagyis a magánszemélyeknek maguknak.

Tizenegy százalékos EHO sújtaná

Magánnyugdíjpénztári befizetések
Tandíj
Reprezentációs és üzleti ajándék
Internethasználat és számítógép-juttatás
Művelődési intézményi szolgáltatás értéke
Lakáscélú munkáltatói támogatás
Ruházati költségtérítés
Üdülési csekk
Étkezési jegy
Iskolakezdési támogatás
Szakszervezettől kapott ajándék
Céges üdülő használata
Bérlet

A cigaretta és dohánytermékek, valamint az alkoholos italok jövedéki adóját átlagosan 10 százalékkal emelnék, vagyis egy doboz cigaretta 30-40 forinttal, egy palack sör 5 forinttal, egy palack tömény szesz pedig 60 forinttal drágulhat. Úgy tűnik a kormány megelégelte, hogy az ingatlanok papíron sokszor nem a forgalmi értéken cserélnek gazdák, hanem jóval alacsonyabb vételáron. Az APEH eddig ilyen esetekben korrigálta a vagyonszerzési illeték alapját a szokásos piaci árra, a jövő évtől azonban a tervek szerint, ha a vételár kisebb a forgalmi érték felénél, a forgalmi érték fele és a vételár különbözetére ajándékozási illetéket szabnak ki, amelynek összege jóval magasabb a vagyonszerzési illetékénél.