Gyurcsány támogatná a távfűtéses lakásban élőket

Vágólapra másolva!
Speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára - mondta a miniszterelnök hétfőn a Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: elképzelhető, hogy bevezetik, hogy ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc szerint elképzelhető, hogy bevezetik: ha az emberek egy szolgáltatásról számlát kérnek, és azt meg is tartják, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból. Az MTI úgy tudja, hogy ez elsősorban a lakásfelújítással és a lakással kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozna. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy pozitív ösztönzőkkel kell megváltoztatni a rossz szokásokat, és ez az intézkedés segíthet a gazdaság kifehérítésében. Mint mondta, nem szabad népnevelő stílusban politikát csinálni.

Kiemelte: a következő évben 4500-5000 forinttal több maradhat az átlagjövedelműek zsebében. Nem kell az adócsökkentési programra legyinteni - tette hozzá, hiszen ezekből a pluszpénzekből, megtakarításokból áll majd össze egy évről évre versenyképesebb gazdaság.

A kormányfő elmondta, hogy megvizsgálták a KDNP családi adózásra vonatkozó javaslatát, de ez 10-15 ezer forintot elvenne a fiatal pályakezdőktől, ami nem vállalható. Hozzátette: az egykulcsos adóra vonatkozó indítványokat is folyamatosan elemzik. Mint mondta, érdemes továbbgondolni, hogyan lehet ezeket kiegészítő megoldásokkal szociális szempontból is elfogadhatóvá tenni. Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan terület van Magyarországon, ahová érdemben többet kell adni, hosszú távon is: ez nem más, mint a tudás, a műveltség, a kultúra és a tudomány.

Közölte: az időskorúak biztonságának védelme mellett határozott, kezdeményező lépéseket kell tenni. Egyebek között kiemelte, hogy nem elég tankönyvet adni a gyerekeknek, "nyugodt szívvel el lehet indítani egy olyan programot 2009-ben, amelynek végén valamennyi gyerek kezébe hordozható számítógép kerül".

Kiemelte: annyi iskolafelújítás kezdődik most, amennyi a második világháború óta nem volt. Az is cél, hogy nagyobb vonzereje legyen a tanári pályának, vonzerő legyen a tanári fizetés is.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve, kinek milyen a szociális helyzete. A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni. Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók.

A miniszterelnök elmondta: a következő két évben mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy távhő-fogyasztás mérhető, szabályozható legyen, erre külön lesz forrás a költségvetésben, és ehhez kapcsolódóan "kinyitják" a panel-rekonstrukciós programot.